[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Fördelar med kastrering

Kastrering är ett kirurgiskt ingrepp som leder till att din katt blir oförmögen till fortplanting. Kastrering är avlägsnandet av honkattens äggstockar samt ev. livmoder och borttagandet av hankattens testiklar.

Om du har en utekatt eller flera innekatter så borde du i allra högsta grad överväga kastrering. Det finns alldeles för många övergivna katter i världen. De flesta av dessa hamnar på katthem eller på gatan, och om de inte blir adopterade blir de antingen avlivade eller dör från skador, svält eller dåliga väderförhållanden.

Om du inte planerar uppfödning, och i sådana fall är säker på att du kommer hitta ett hem åt alla kattungar, (en honkatt kan föda upp till 15-20 kattungar per år) så är det mest ansvarsfulla att låta kastrera din katt.

Fördelar med kastrering

Även om din katt är en innekatt och inte lever med en hane som är fortplantingsduglig så är det fortfarande en god ide att låta kastrera den. Om du har en honkatt försvinner risken för cancer i äggstockarna om hon kastreras, samt risken för livmoderscancer minskar.

Det kommer också att eliminera ett antal beteenden som du kanske inte vill ha. En honkatt som inte har kastrerats löper tre till fyra gånger per år. Under den tiden kan hon jama oavbrutet och försöka ta sig ut ur huset.

När en honkatt löper flera gånger utan att få para sig kan hon utveckla problem som depression, anorexi, diarré och kräkningar. Kastrering medför att alla sådana problem försvinner.

Hanar

Även hankatter gynnas av att kastreras. Det eliminerar risken för testikelcancer och förhindrar ett antal beteenden som kan göra ägandet av en katt svårt.

Kastrerade hankatter blir mycket mindre territoriala, de kissar i mindre utsträckning för att markera sitt revir, och deras urin luktar mindre starkt. Om du har två hankatter kan kastrering medföra en dramatisk minskning av slagsmål. Kastrerade katter är i själva verket mycket mer fogliga och enklare att hantera.

Operationen

Att förbereda för själva operationen är detsamma för båda könen. Du bör inte mata din katt 12 timmar före ingreppet. Katten blir sövd och kopplad till maskiner som kontrollerar att inga komplikationer uppstår.

Sen görs ett snitt och äggstockarna och ibland livmodern eller testiklarna avlägsnas. Snittet sys därefter ihop med stygn som döljs inuti. Honkatter kan behöva stanna på djursjukhuset en dag eller två eftersom snittet är större medan hankatter i regel kan åka hem samma dag.

Efteråt

Din veterinär föreslår säkert att din katt ska ha en tratt över huvudet för att hindra den från att bita på stygnen. Du bör hålla ett öga på katten för att försäkra dig om att såret inte rivs upp, svullnar, blöder eller varar.

Om något av dessa symptom uppstår bör du kontakta din veterinär omedelbart. Vanligtvis brukar en katt återhämta sig snabbt efter en kastrering, och inom en vecka eller två tar veterinären bort stygnen.

Under den tid då katten återhämtar sig bör du se till att den har tillgång till vatten i mängder, en ren bädd och en lugn och avslappnad miljö. Man kan diskutera vid vilken ålder din katt ska kastreras, men de flesta veterinärer rekommenderar att man kastrerar sin katt vid sex till åtta månaders ålder, innan din katt blir könsmogen. Fråga din veterinär vad han eller hon rekommenderar för din katt.

Biverkningar

Efter sterilisering ändras kattens hormonbalans. Detta påverkar ämnesomsättningen som blir långsammare vilket gör att din katt lätt kan gå upp i vikt. Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ innehåller den rätta mängden kalorier för en kastrerad katt. Dessutom samlar kastrerade katter på sig mer fett och mindre muskelmassa än icke-kastrerade katter. Därför är Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ utformat med vår unika Weight Management Formula (WMF). Denna innehåller lysin och L-karnitin som hjälper till att bränna fett och bygga muskler.

Problem att urinera är vanligt hos alla katter, speciellt efter kastrering. Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ är utformat med kontrollerade mineralhalter och framställt med lämpliga ph-värden. Detta för att minska risken för urinsten, och för att bevara hälsosam urinering.

Hill's™ Science Plan™ NeuteredCat™ finns att köpa hos din veterinär.

[ ↑ skip to content ↑ ]