[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katter och väderförändringar

Omväxlande väder leder till förändrade behov för din katt, speciellt sommar- och vintermånaderna för med sig särskilda problem för katter.

Vinter

Om du håller din katt inomhus (eller håller den inne bara under vintern) kommer den inte att påverkas av sjunkande temperaturer eller bitande kyla.
Men det finns fortfarande en del saker man kan göra för att ge sin katt lite extra hjälp.

Om katten vanligtvis sover på golvet, överväg då att flytta kattens säng högre upp för att undvika drag. Om du har en äldre katt eller om din katt har artros kan det kalla vädret påverka lederna, som kan bli stela och orsaka smärta. Den kan få svårt för att hoppa som den brukar, så du behöver hjälpa katten att hitta vägarna till favorit sovplatserna, speciellt om de är högt upp.

Du kan ställa fram en stol eller någon annan möbel för att skapa en "stege" så att katten inte behöver hoppa så högt.

Ute och ränner

Utekatter bör inte uppmuntras att stanna inne för mycket när det blir kallare. Med sjunkande temperatur kommer din katt att få tjockare päls och även bygga upp immuniteten.

Om din katt har ett litet hus ute, bör du flytta upp det från marken. Frusen mark drar till sig mer värme än vad luft gör. Vänd ingången bort från vind och överväg att lägga in en extra filt. Undvik dock material som drar åt sig fukt som fryser, eller blir mögligt.

Bilar och Garage

Om din katt har tillgång till ert garage eller er bil bör du vara försiktig när du startar den. Katter sover ibland uppe på motorhuven på parkerade bilar eftersom de ger skydd från vinden och är ibland fortfarande varma.

Lämna aldrig din katt utan tillsyn i bilen under vintern. Det kalla vädret kan snabbt förvandla din bil till ett kylskåp.

Matdags

Om du lämnar mat utomhus till din katt bör du kontrollera den några gånger om dagen, för att försäkra dig om att den inte är frusen. Det är speciellt viktigt att din katt har vatten som inte fryst till is. Om katten inte kan få rent vatten kan det vara lätt hänt att hon dricker från källor som har blivit förorenade av hushållsmaskiner, vägsalt eller kylarvätska. Kylarvätska är speciellt lockande för katter och extremt farligt så se till att du torkar upp om du råkat spilla något när du fyller på bilen.

Sommar

Sommartid betyder ökad risk för loppor. Du bör prata med din veterinär om förebyggande loppbehandlingar, speciellt om du har en utekatt.

Om du har en vit katt kommer hennes päls och hud inte att ge tillräckligt skydd mot solen. Du behöver ha på lite solskyddsfaktor på toppen av hennes öron och näsa.

Lämna aldrig din katt ensam i bilen när det är varmt. En katt kan bli allvarligt sjuk eller dö av att bli utsatt för de extrema temperaturer, som på kort tid kan uppstå i en bil.

Mer vatten

Både inne- och utekatter behöver extra vatten när det är varmt eftersom de lätt kan bli uttorkade. Var uppmärksam efter tecken på värmeslag:

  • Tungt flämtande
  • Glansig blick
  • Obalans
  • Vacklande, kräkningar
  • En mörkröd eller lila tunga.

Om du tror att din katt håller på att få värmeslag bör du ta katten till veterinären omedelbart. Under tiden kan du försöka att sänka kroppstemperaturen genom att badda med kallvatten (inte för kallt), och låt katten dricka små mängder med vatten (återigen, inte för kallt).

Låt din katt slicka på en isbit och om du har en frysklabb kan du lägga den mot din katts huvud, nacke och bröst.

Katter är tåliga djur och kan hantera de flesta väderförändringar. Lite hjälp på traven håller din katt glad och frisk.

[ ↑ skip to content ↑ ]