[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katter och barn

Få saker är så underbart för ett barn som en pälsbeklädd vän och som tur är så gillar de flesta katter den uppmärksamhet som ett barn överöser dem med. Barn och katter kan leva och leka tillsamman utmärkt så länge de respekterar varandra.

Spädbarn bör aldrig lämnas ensamma med en katt. De kan vara ganska klumpiga och kan av misstag göra illa eller skrämma en katt, speciellt en ömtålig kattunge. Om en katt är rädd kan hon bitas eller rivas så du bör alltid bevaka deras lek.

Alla barn som kommer att komma i kontakt med din katt bör lära sig det grundläggande:

  • Lyft katten alltid genom att stödja kattens bröstkorg med en hand och bakbenen med den andra. En katt kan alltså vila med sina framtassar på din axel, men var noga med att stödja bakbenen med din arm eller hand.
  • Om en katt stretar emot eller försöker komma undan bör du låta den gå.
  • Om en katts öron är platta och dess svans piskar så är den inte glad och bör lämnas ifred.
  • Rör inte en katts mage. Det kan skrämma katten och den kan bitas.
  • När du leker med en katt bör du alltid använda de rätta leksakerna. Att retas eller försöka locka en katt att fånga dina händer eller fingrar är inte en bra idé. Det kan leda till att den rivs eller bits.
  • Om en katt sover, äter eller använder lådan ska du lämna den ifred - det kommer att finnas många tillfällen till lek senare.

Många föräldrar väljer att skaffa sig ett husdjur för att lära sina barn deltagande och ansvar. Detta är kanske i själva verket inte en så bra idé med yngre barn. Om ett barn inte klarar av att mata, ge vatten och rengöra lådan så är det bara katten som får lida. När du bestämmer dig för att skaffa en katt se då till att du - och dina barn - är ansvariga för dess vård. Detta leder till en gladare katt, barn och föräldrar.

Katter borde ha ett "tyst ställe" där de kan få vara ensamma. Detta kan vara ett rum (du kan även ha lådan där) eller en plats under en säng. En perfekt "möbel" för en katt är en hög kattpelare. Katter älskar att sitta högt upp. Det kan fungera som en klösbräda och om den känner sig stressad kan den även använda den att klättra upp på för att undkomma händer som försöker greppa.

[ ↑ skip to content ↑ ]