[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tandvård för katter

Tro det eller ej, men att ta hand om din katts tänder är lika viktigt som att ta hand om dina egna. Ordentlig tandvård för din katt är därför viktigt för deras hälsa i allmänhet.

Plack och tandsten

Saliv, bakterier och matrester i kombination bidrar till att bygga upp plack varje dag. Plack är det lager du känner på dina tänder på morgonen när du vaknar. Inom 24 timmar börjar plack omvandlas till tandsten, en hård gulaktig beläggning på tänderna. Plack orsakar även tandköttsinflammation - det är det första stadiet av tandlossning.

Ett problem vid alla åldrar

70% av alla katter har tandlossning vid två års ålder, men andra typer av tandköttsproblem kan uppstå ännu tidigare. Den huvudsakliga orsaken till tandköttssjukdomar är ansamlingen av plack, vilket innehåller en stor mängd bakterier. Dessa bakterier kan spridas till lungor, lever, njurar och hjärta och orsaka infektion där. Tandlossning är smärtsamt, även om din katt inte visar det.

Tecken som avslöjar

Din veterinär kommer att upptäcka om det är något fel vid din katts årliga hälsokontroll, men till dess följer här några saker att vara uppmärksam på:

  • Dålig andedräkt
  • Gul och brun tandstensbeläggning på tänderna - en normal tand bör alltid vara vit
  • En röd linje längs med tandköttet (tandköttsinflammation)
  • Svårighet att äta
  • Blödande tandkött

Borsta tänderna

Tre råd att tänka på då det handlar om att ta hand om din katts tänder:

1) Regelbunden tandborstning

2) Ett särskilt foder som fungerar som en tandborste

3) Regelbunden kontroll hos din veterinär - var sjätte månad eller ÅTMINSTONE en gång om året

Tandborstning kommer att vara lättare om du börjar medan din katt fortfarande är ung, fast du kan även lyckas med en äldre katt, så länge hon inte lider av smärtsam tandköttssjukdom.

Använd inte en tandkräm för människor, det finns de som är speciellt utformade för djur som är säkrare. Fråga din veterinär eller sköterskan vad han eller hon rekommenderar och be dem visa hur man gör.

Du bör borsta din katts tänder minst en gång i veckan, men en gång om dagen är bäst.

Speciellt foder

Du kan använda ett speciellt foder som ett komplement till tandborstning eller istället för. Science Plan Feline Oral Care är framtaget med en unik struktur och storlek som hjälper till att reducera plack och tandsten från första tuggan. Vanligt torrfoder tar inte bort plack.

Dental Care

Detta är enklaste sättet att se till att din katt får någon sorts "borstning" varje dag.

Kom ihåg att gå till veterinären regelbundet - att hålla din katts tänder i gott skick är livsviktigt för din katts hälsa över lag.

[ ↑ skip to content ↑ ]