[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orskerna för att uppsöka veterinär

Det är viktigt att vara medveten om din katts matsmältningshälsa och att ta katten till veterinären om du skulle misstänka matsmältningsproblem eller se symtom såsom diarré eller kräkning.

För alla djur - katter, hundar och människor likaså - är matsmältningen och att ta upp näringsämnen avgörande för hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsproblem" hänvisar till alla problem som förhindrar matsmältningen från att ske på rätt sätt, eller som påverkar hastigheten med vilken maten passerar genom matsmältningssystemet.

Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orsakerna för att besöka en veterinärklinik. De två största tecknen att hålla utkik efter är kräkning eller diarré. Dock finns det andra och mindre uppenbara tecken, såsom viktminskning, förändrad aptit, gasbildning, knorrande mage eller plötslig inaktivitet.

Om du noterar någon av dessa förändringar bör du uppsöka veterinär så snart som möjligt. Om diagnosen är matsmältningsproblem kommer din veterinär att diskutera de troliga orsakerna med dig. De vanligaste orsakerna är:

 • En inflammation och irritation av magen (gastrit)
 • Utvecklande av negativ reaktion av ett foder, eller helt enkelt att din katt ätit något som inte "magen tyckte om"
 • Inflammation eller bakteriell överväxt i tunntarmen
 • Inflammation i tjocktarmen (colit) vilket resulterar i återkommande diarré, ofta tillsammans med blod eller slem
 • Bukspotkörteln kan vara inflammerad (pancreatit) eller att den inte producerar tillräckligt med enzym för att processa fodret tillräckligt

Som resultat av detta kanske din veterinär ordinerar medicin, men kan också rekommendera dig att utfodra din katt med terapeutisk näring för att hjälpa den att bli frisk snabbare. Detta är på grund av att kräkningar och diarréer kan leda till vätskeförlust (dehydrering) likaväl som förlust av vitaminer och mineraler. Dessutom kan magsäckens vägg ofta vara inflammerad och behöva rätt näringsämnen för att repa sig snabbt.

Ett terapeutiskt foder såsom Hill's™ Prescription Diet™ Feline i/d™ är speciellet framtaget för att hjälpa din katt att läka och återhämta sig mer effektivt.

Din veterinär kan rekommendera Hill's Prescription Diet Feline i/d därför att det:

 • Är smakrikt och tilltalande för att hjälpa din katt att komma igång att äta igen
 • Har en skonsam, icke-irriterande konsistens för att hjälpa magen att hämta sig
 • Har hög smältbarhet med moderat fettinnehåll för att hjälpa absorbtionen av nödvändiga näringsämnen
 • Innehåller korrekta nivåer av nödvändiga mineraler för att ersätta dom som gått förlorade genom kräkning och diarré
 • Innehåller vår Superior Antioxidant Formula för att stödja ett friskt immunsystem
 • Passar för utfodring under lång tid
 • Är idealiskt för både kattungar och vuxna katter
 • Finns som både torr- och våtfoder

När den underliggande orsaken av matsmältningsbekymren har blivit diagnostiserade, kanske din veterinär rekommenderar dig att byta till ett annat foder inom Hill's Prescription Diet produktserie. Var dock noga med att endast ge det foder som veterinären har rekommenderat - frestas inte att göra "hemma-kok" eller blanda det med ett annat märke. Du kan också fråga din veterinär om råd angående att ge flera mindre mål mat per dag, och ha alltid tillräckligt av rent och fräscht vatten framme.

Genom att följa din veterinärs rekommendation kan du hjälpa din katt att snabbt ta sig tillbaka på vägen mot återhämtning. Men, om kattens symtom inte avtar (eller om dom avtar för att sedan komma tillbaka) bör du alltid kontakta din veterinär.

[ ↑ skip to content ↑ ]