[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Sorg hos katter

Mycket lite uppmärksamhet ges åt ämnet sorg hos katter. Till största delen för att de ofta ses som självständiga djur som har kvar mycket av det "vilda" i sin natur. Men katter visar på beteendeförändringar i samband med en annan katts bortgång och ibland kan de vara svåra att förstå.

När djur är står varandra nära är det mer troligt att de blir upprörda om de förlorar sin kamrat. Även katter som bråkar hela tiden kan sörja sin stridande partner. Medan ingen någonsin kommer att veta om en katt förstår döden, så förstår de med stor sannolikhet att en kamrat saknas och att något har förändrats i huset. Ägarens smärta över att ha förlorat ett djur kan också överföras till katten och bidra till den förvirring som katten kanske känner.

Tecken på sorg

Det finns egentligen inget sätt att förutse hur en katt kan tänkas reagera på förlusten av en kamrat. En del katter verkar helt opåverkade, en del verkar till och med glada över att deras kamrat är borta. Andra kanske slutar att äta och tappar intresset för sin omgivning och sitter bara och stirrar; de verkar bli deprimerade. En del katter kan gå igenom person- eller beteendeförändringar när en kamrat försvinner.

Det har inte förekommit någon större forskning på ämnet om katter och förlust, dock visar en undersökning, av den Amerikanska Föreningen mot Plågsamma Djurförsök, att katter åt mindre, sov mer och blev mer jamiga efter att ha förlorat en kattkompis. I de 160 hushållen som undersöktes återgick tacksamt nog djurens beteende till det normala efter sex månader.

Hur kan jag hjälpa?

Det finns en del saker du kan göra för att hjälpa en sörjande katt komma över sin förlust. Att inte förändra något ger katten tid att komma till rätta med förlusten. Se till att kattens rutiner är detsamma. Att ändra matvanor eller att bara möblera om, kan orsaka mer stress. En sörjande katt kan tappa aptiten. En katt som inte har ätit på flera dagar är i riskzonen att få en livshotande leversjukdom som kallas leverlipidos. Uppmuntra katten till att äta genom att värma upp maten en aning eller ha i vatten eller köttsaft i maten. Sitt med din katt under måltiden för att lugna den. Frestas inte att byta foder för att stimulera aptiten eftersom detta kan orsaka matsmältningsproblem. Om din katt inte har ätit på tre dagar sök råd från din veterinär.

Kvalitetstid

Spendera mer tid att borsta, klappa och leka med din katt. Detta påverkar din katt positivt trots att den känner av förändringar i hushållet. Försök inte att ersätta en förlorad katt omedelbart. Trots att katten du har kvar kanske saknar en livskamrat så är det osannolikt att den skulle välkomna en främling medan den fortfarande är förvirrad över förlusten. En ny katt i denna stund skulle bara vara en extra stressfaktor. Som hos många arter så är en nödvändig del av sorgprocessen att trycka nosen mot, och sniffa den döda kroppen. Det kan därför vara till hjälp att ta hem den avlivade kattens kropp snarare än att den kremeras hos veterinären. Så fort det sker en dramatisk beteendeförändring bör katten alltid undersökas av en veterinär för att utesluta fysiska problem. Man kan få en remiss till en djurpsykolog om problemen inte går att lösa.

Stöd vid djurförlust

Att hjälpa din katt komma över sorg kan vara särskilt svårt om du själv har problem att komma över förlusten av din katt. Ibland kan det vara till hjälp att prata om dina känslor med någon som vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att förlora ett husdjur.
Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

 

[ ↑ skip to content ↑ ]