[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hälsa och välbefinnande

Hälsa och välbefinnande

Våt kontra torr kattmat: Vilket är bäst?

När du tar hem en kattunge kan det vara svårt att välja mellan blöt och torr kattmat. Båda är utmärkta näringskällor så länge du serverar din katt väl avvägda mängder och vissa kattägare kombinerar de två sorterna. Självklart har de sina egna för- och nackdelar. Det här behöver du veta för att kunna besluta vilken sorts mat som är bäst för din katt.

LÄS MER

Sätt fart på din vintertrötta katt

Våren är den perfekta tiden att få din katt att vakna ur vinterdvalan och komma igång igen. Eftersom våren också handlar om förnyelse kan vi ägna lite tid åt hur man kan ändra på dåliga vanor

LÄS MER

Näring för olika skeden i kattens liv

Funderar du över bästa sättet att hantera din katts hälsa? Vårt tips till dig: Börja med magen! Näringen är den allra viktigaste förutsättningen för god katthälsa – så börja tidigt och börja rätt. Mer om näring

LÄS MER

Behöver min katt verkligen motion?

Det kan vara svårt att tillgodose kattens motionsbehov, i synnerhet eftersom många katter verka föredra ett liv i lättja. Men för lite motion kan leda till viktökning, uttråkning och överskottsenergi. Så hur mycket motion är lagom? Läs om...

LÄS MER

Munvård för din katt – ingen tandborste behövs!

Friska och vita tänder på katten är inte bara för syns skull. Frisk andedräkt och vita tänder är ett tecken på en frisk katt – och motsatt förhållande gäller förstås också! Här följer några tips på hur du kan försäkra dig om att katten får den tandvård den behöver … Fortsätt läsa

LÄS MER

Lektips för din katt

Klösplattan täcker inte upp hela lekområdet – det finns massor av skojiga aktiviteter att prova på tillsammans med din katt och alla stärker de er relation och håller katten pigg och glad. Mer om lek

LÄS MER

Hudvård för din katt

Alla kattdjur är mycket noga med att hålla huden och pälsen ren. Men även de renligaste katterna uppskattar lite hjälp med pälsvården. Mer om hudvård

LÄS MER

Hjälp katten slippa extrakilona

En av de mest vanliga orsakerna till oro bland kattägare är övervikt. Eftersom man brukar säga att katter ska ha fri tillgång till mat, dvs. kunna äta hur mycket de vill när de vill, är det inte konstigt att de lägger på sig lite extra vikt om de inte får tillräckligt med motion eller ges fel foder. Mer om vikt

LÄS MER

Hur du njuter av helgfirandet tillsammans med din katt – utan att den ökar i vikt

När helgerna rullar in förtjänar också våra husdjur att ta del av feststämningen. Men när godisbitarna blir ett alltför vanligt inslag blir viktökning ett verkligt problem. Här kommer några tips på hur du kan hålla din kattkompis i fin form under hela säsongen...

LÄS MER

Fyra sätt att bli en bättre kattägare

Som de flesta vet är chefen en katt. Det är lätt att ge efter för kattens minsta vink och lite knepigare att göra det som är absolut bäst för den. Upptäck fyra enkla sätt att bli en mer ansvarsfull kattägare …

LÄS MER

Så här hanterar du din hund eller katts magbesvär

Många hundar och katter får då och då besvär med magen. Det är viktigt att du vet vad du kan förvänta dig, även om detaljerna inte är så angenäma.

LÄS MER

Är kattmynta farligt för min katt?

Katter älskar kattmynta, och det är fullkomligt ofarligt - det finns inget i kattmynta som kan skada din katt. Om din katt mot förmodan skulle få i sig en stor mängd kattmynta kan det orsaka lätta magproblem, men att detta skuklle hända är osannolikt.

LÄS MER

Att adoptera en vuxen katt

Du får grepp om en vuxen katts temperament på en gång. En kattunge kan bete sig på ett sätt som ung men förändras märkbart (inte alltid till det bättre!) när den blir vuxen.

LÄS MER

Sorg hos katter

Mycket lite uppmärksamhet ges åt ämnet sorg hos katter. Till största delen för att de ofta ses som självständiga djur som har kvar mycket av det "vilda" i sin natur.

LÄS MER

Har din katt en känslig mage?

Katter kan lida av känslig mage och är då benägna att utveckla problem med matsmältningen. Det finns flera tecken som kan tyda på att din katt har en känslig mage. Dessa inkluderar mer eller mindre återkommande kräkningar, gaser i magen, illaluktande eller återkommande lös avföring.

LÄS MER

Fördelar med kastrering

Spaying and castration are surgical procedures that make your cat unable to reproduce. Spaying is the removal of a female cat's ovaries and castration is the removal of a male cat's testicles.

LÄS MER

Tandvård för katter

Believe it or not, taking care of your cat's teeth is as important as looking after your own. Proper dental care for cats is therefore critical for their overall health. Plaque and Tartar Saliva, bacteria and food particles combine to form plaque every day.

LÄS MER

Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orskerna för att uppsöka veterinär

Det är viktigt att vara medveten om din katts matsmältningshälsa och att ta katten till veterinären om du skulle misstänka matsmältningsproblem eller se symtom såsom diarré eller kräkning. För alla djur - katter, hundar och människor likaså - är matsmältningen och att ta upp näringsämnen avgörande för hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsproblem" hänvisar till alla problem som förhindrar matsmältningen från att ske på rätt sätt, eller som påverkar hastigheten med vilken maten passerar genom matsmältningssystemet.

LÄS MER

Dräktighet hos katter

Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr! En honkatt är oftast mer än kapabel att klara av förlossningen själv och det är oftast bäst att låta henne göra det.

LÄS MER

Ta din katt till veterinären

Vid någon tidpunkt i livet så kommer din katt att gå till veterinären. Samtidigt som detta vanligtvis är en ganska stressig upplevelse så finns det en mängd saker du kan göra för att det ska bli lättare för er båda.

LÄS MER

Urinvägssjukdomar

Din katt kan ju inte tala om för dig om den mår dåligt och du måste hålla ett öga på den för eventuella sjukdomssymtom. Ett relativt vanlig sjukdom är FLUTD, en förkortning av engelskans Feline Lower Urinary Tract Disease, dvs. sjukdom i de nedre urinvägarna. Här är kännetecknen: Katten har ont när den kissar.

LÄS MER

Healthy skin and a healthy coat

An important part of keeping your cat in great condition is making sure she hasa healthy skin and coat. The amount of grooming your cat needs will vary dependingon her breed, but generally the more hair a cat has, the more brushing and groomingshe needs, but all cats will benefit from a good grooming regime.

LÄS MER

Håller din katt på att bli överviktig?

Många kattägare blir oroliga när de märker att deras katt håller på att gå upp i vikt. Kastrerade katter behöver en tredjedel mindre foder än förut och blir snabbt överviktiga, vilket kan vara en hälsorisk om du är vaksam.

LÄS MER

Riskerna med för stort saltintag

Salt är en viktig komponent i din katts diet och har en avgörande roll för välbefinnandet. Salt (eller natriumklorid) bibehåller kroppsvätskor och behövs för de inre organen och för nervsystemet.

LÄS MER

Betyder en torr nos en sjuk katt?

Oroliga ägare frågar ofta om en torr nos betyder att katten är sjuk och det korta svaret är nej. Det finns flera anledningar till att din katt har en torr varm nos som inte har något att göra med kattens hälsa.

LÄS MER

Katter som löper

Katter som löper behöver särskild omvårdnad och uppmärksamhet. Om din katt redan har löpt någon gång så kommer du inte glömma hennes krav på uppmärksamhet.

LÄS MER

[ ↑ skip to content ↑ ]