[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Skvätta och kissa inomhus

De flesta katter är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt kattlåda inomhus eller går i trädgården. Om katten kissar eller skvätter i ett hörn inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.

Skvätter eller kissar?

Katter använder urin som en luktsignal eller för att markera för sig själva och andra katter. Motivet att markera med urin är väldigt annorlunda än det är att tömma blåsan på urin. Det är därför viktigt att etablera huruvida din katt skvätter eller kissar eftersom tänkbara lösningar kan variera. När katten urinerar sätter den sig på huk och tömmer en mängd urin på en platt yta. Katten kanske sedan krafsar runt området även om detta inte alltid sker. Vanliga ställen för olämplig urinering inkluderar mattor, soffor, täcken, badkar eller handfat. Att skvätta urin sker då katten står upp och vanligtvis trampar den lite med bakfötterna, darrar på svansen och låter en liten skvätt urin strila ut bakåt på en vertikal yta såsom en vägg, och lämnar en tydlig luktmarkering. Vanliga ställen där katter kan skvätta är dörrar, fönster, runt kattluckan, gardiner, elektronisk utrustning och sopor. Så fort du slagit fast vilken av dessa två din katt utför är det nödvändigt att ta itu med, och lösa problemet.

Städning

Så fort katten har utfört sitt behov på en särskild plats, vare sig det var en olyckshändelse eller inte, så kommer dess känsliga luktsinne att uppmuntra den att använda den platsen som toalett. Det bästa sättet att bryta detta mönster är att hålla katten borta från det området så länge som möjligt, få bort all lukt som katten kan upptäcka och ändra om möblerna för att blockera platsen. Tvätta rent området med 10 procentig biologisk eller enzymatisk tvättmedelslösning och skölj sedan med kallt vatten och låt torka. Spraya området (använd en blomspruta) med kirurgisk sprit, skrubba och lämna att torka.
Du kan behöva prova på ett litet område först om det är ömtåligt tyg. Petfresh (Urine-off) Urine Stain och Odour Remover (urin- och luktborttagningsmedel) är speciellt effektiva produkter för att få bort kvarvarande lukt. Dessa finns att köpa hos din veterinär eller välsorterad djurbutik. Mattor har en extrem uppsugningsförmåga och kisset tränger ofta igenom mattan och hamnar under på golvet. Om området ofta används som toalett kan det vara nödvändigt att ta bort mattan och behandla golvet under.

Medicinska problem

En katt som har börjat kissa på olämpliga platser i huset bör tas till veterinären för en undersökning. Blåskatarr kan göra att katten spänner sig och kissar små mängder ofta.
En typ av urinvägsinfektion som är stressrelaterad är svårare att upptäcka, men ett vanligt symptom är att katten kissar utanför lådan. En urinvägsinfektion eller irritation kan få katten att kissa när den står upp snarare än att försöka gå ut eller gå till lådan. Detta kan ibland misstas för att katten skvätter och markerar. Det är till fördel för katten att få i sig mycket vätska om den lider av återkommande blåskatarr. Detta kan bidra till att din katt måste ändra sin kost från torrfoder till ett mer blött foder men din veterinär bör konsulteras vid kostförändringar.

Varför skvätter min katt inomhus?

Alla katter, hanar eller honor, fertila eller kastrerade kan skvätta. Oftast händer detta utomhus som kommunikation med andra katter. De lämnar även doftsignaler genom att gnida sig, krafsa eller genom att gnida huvudet och munnen mot grenar eller andra objekt. Katter doftmarkerar inte bara för att visa andra katter att de är där, utan även för att "möblera" sitt område med sin egen trygga doft. Den fertila katten signalerar inte bara sin närvaro, utan även sin status. Honkatter som löper har höga halter östrogen i sin urin för att attrahera hankatter. De flesta tamkatter är kastrerade och skvätter eller kissar inte inomhus, troligtvis för att de inte känner något behov av att göra det. Skvätter den inomhus är detta ett tecken på att katten känner sig stressad och behöver känna sig säker genom att omge sig med sin egen lukt. Att katten kissar inomhus tyder på att den känner sig hotad av något. Den vanligaste orsaken är andra katters närvaro, antingen i huset eller i området. Men ett nyfött barn, en ny person i huset, byggjobb, renovering eller en ändrad rutin kan få din katt att börja kissa inomhus om den redan är lite nervös.

Hot från grannkatter

Katter skvätter ofta runt kattluckan eller dörrar för att signalera sin närvaro till inkräktande katter. Om din katt har känt sig osäker över att en annan katt tagit sig in genom luckan till huset kan du blockera den och själv släppa ut katten genom dörren. Du kan förhindra att andra katter tar sig in genom att installera en kattlucka med magnet eller elektroniskt låssystem som svarar på din katts halsband. Jaga bort andra katter ur trädgården för att ge din katt stöd utomhus. Så fort din katt känner att det är säkert inomhus kommer den känna mindre behov av att markera.

Renovering och ombyggnad

En nervös katt eller en katt som hålls inomhus helt och hållet kan känna sig hotad av förändring i sin omgivning. Renovering eller ommöblering ser till att kattens markeringar som noga har gnuggats in i möbler försvinner. För att minska effekten av detta kan du hålla katten borta från rummen till dess att dofterna inte är så starka och har blandats med de familjära lukterna runt huset. Du kan hjälpa till att snabba på denna process genom att själv sprida kattens doft. Ta en mjuk bomullshandduk och stryk den försiktigt runt kattens huvud (där körtlarna sitter som producerar kattens speciella doft).
Det som avsöndras innehåller feromon och signalerar till katten en känsla av igenkännande och säkerhet. Stryk sedan handduken mot möbler och väggar på kattens höjd där den kan tänkas kissa och upprepa detta flera gånger om dagen. Katten är förmodligen mindre benägen att kissa om den redan känner igen sin egen lukt. Din veterinär kan också erbjuda en produkt som innehåller syntetiskt feromon (Feliway, Ceva Animal Health) som fungerar på samma sätt. Om du till exempel byter soffa så är det ofta till stor hjälp att planera i förväg och använda ett överdrag några veckor innan. Överdraget bidrar till att möbeln luktar mer familjärt och är lättare för katten att acceptera.make it smell more familiar and acceptable.

Hjälp din katt känna sig säker

Även om orsaken till att din katt kissar eller skvätter inte är helt uppenbar så finns det sätt som du kan hjälpa din katt att känna sig mer säker. Du kan till exempel begränsa de områden katten behöver patrullera till endast ett eller två rum, vilket hjälper den att känna sig säker och känner ett minskat behov att markera sitt revir. När en katt är så stressad att situationen inte går att lösa, kan det vara värt att omplacera den hotade katten (eller den som hotar) till ett hem utan andra katter. Utan pressen att behöva klara av att bo med andra katter, så är den hotade katten mindre benägen att markera och på detta sätt kan du garantera att din katt är lyckligare. Till och med en aggressiv katt är ofta stressad i en miljö med flera katter och kan dra fördel av ett hem där han blir ensam.

Specialisthjälp

En katt som skvätter eller kissar kan botas genom de metoder som vi tagit upp. I vissa fall är problemet mer ihållande och då är det lämpligt att diskutera det med din veterinär snarare än att låta problemet lösa sig av sig självt.
Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

[ ↑ skip to content ↑ ]