[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Halvårskontroll

Kattens halvårskontroll

Vid sex månader bör du boka tid med veterinären för en noggrann hälsoundersökning av kattungen. Veterinären kommer att kontrollera att kattungen utvecklas och växer som den ska, och kommer också att väga den för att kunna göra en allmän hälsobedömning.

Lugna kattungen

Om kattungen är van vid att transporteras i kattburen borde det vara enkel match att få in den buren. En mjuk filt och en leksak hjälper till att lugna den. Om kattungen verkar ovanligt rastlös kan du spreja buren med lite lugnande feromon-sprej (finns att köpa hos veterinären).

Vid det här laget bör kattungen vara van vid att bli, borstad och hanterad av människor (dig), men ta med lite kattgodis till veterinären ifall att den behöver uppmuntras. Kattungen kommer då att kunna associera veterinärsbesök till någonting positivt.

Vad du kan förvänta dig

Veterinären kommer att väga kattungen för att se om den utvecklas som den ska. Du får även råd om du behöver anpassa utfodringen. Veterinären kommer att göra en noggrann undersökning av kattungens ögon. öron, tassar och tänder. Vid det här laget bör kattungens vuxentänder ha börjat växa ut. Mjölktänderna brukar i regel lossna själva, men om det sitter mjölktänder kvar kan veterinären ge dig råd om vad som behöver göras. Veterinären kommer också att fråga dig om avmaskning och behandlingar mot andra parasiter, och kan rekommendera eventuella framtida behandlingar.

Utfodring

Veterinären kommer att fråga dig om hur du utfodrar kattungen och kan komma med råd om eventuella ändringar. Han eller hon kan rekommendera ett foder som Hill's™ Science Plan™ Kitten eller Hill's Science Plan NeuteredCat om kattungen är kastrerad.

Passa på att ställa frågor

Det här är ett ypperligt tillfälla att ställa frågor till veterinären. Du bör diskutera kastrering, eftersom 6 månader är en lämplig ålder för ingreppet. Kastrering är kanske det bästa du kan göra för kattens hälsa. Om du har en hankatt, kommer den att sluta markera sitt revir med urin, och även "vandra" mindre och inte hamna i kattslagsmål lika ofta. Kastrering för honkatter innebär mindre risk för livmodersinflammation och brösttumörer. En annan sak att tänka på är chip-märkning. Det lilla chippet är lätt att implantera och är en extra säkerhet om katten skulle springa bort.

Försäkring

Om du inte redan har en kattförsäkring är det dags att skaffa den nu. Det kan vara skönt att veta att du har täckning för kattens eventuella framtida sjukvårdskostnader. Se till att läsa det finstilta innan du skriver på försäkringsavtalet.


[ ↑ skip to content ↑ ]