[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Allt du behöver veta om sterilisering

Kastrering är det bästa för kattenKitten Spaying - Hill's Pet

Om du inte tänker avla på din katt är kastrering det bästa du kan göra för att katten ska leva ett långt och friskt liv. Varför? Inte nog med att du slipper oönskade kattungar från honkatter, förhindrar kastrering hankatter från sexuella beteenden som sprejning av urin och jamande som kan vara irriterande. Samtidigt dämpas lusten att vandra och leta en partner och katten förblir också mer lojal. Detta minskar också risken för trafikolyckor och slagsmål med andra katter.

Kastrering har också hälsofördelar. Lägre halter av könshormoner skyddar katten från sjukdomar som livmoderinflammation och cancer. Och kastrerade katter har en tendens att leva längre.

De flesta veterinärer rekommenderar kastrering vid cirka sex månader och förklarar gärna exakt vad ingreppet innebär.

Vad du kan förvänta dig

Kastrering är ett rutiningrepp som veterinären säkerligen har utfört många gånger tidigare. Det är naturligt att bli nervös eller kanske få skuldkänslor, men du bör tänka på att du gör det bästa för katten.

Före operationen måste katten förmodligen fasta i tolv timmar. Detta beror på att den ska få narkos. Tala med veterinären så att du vet hur du ska förbereda dig inför dagen.

Före operationen rakar veterinären bort lite päls från operationsområdet, så bli inte förvånad när du märker att katten har en liten kal fläck. Proceduren är rutinmässig för både hankatter (borttagning av testiklar) och honkatter (borttagning av äggstockar och livmoder), och lämnar bara ett litet ärr. Du behöver inte vara orolig. Komplikationer är mycket ovanliga.

Den goda nyheten är att du vanligtvis kan ta hem din kattunge redan samma dag. Kom ihåg att det är normalt för kattungen att sova mycket efter operationen medan kattens kropp återhämtar sig från narkosen. Din kattunge kommer förmodligen att vara sitt normala pigga jag redan dagen därpå, men du kan försöka att hålla den lugn i ett par dagar så att ärren får läka. Stygnen (på honkatter - hankatter brukar inte sys), tas vanligen bort efter 7 till 10 dagar.

Efter kastrering

Förändringen i den hormonella balansen efter kastreringen gör att ämnesomsättningen hos katten minskar något, vilket innebär att katten kan öka i vikt. Det finns ingen anledning till att katten ska behöva öka i vikt - du behöver bara vara noga med att ge rätt foder i rätt mängder. Problem med urinvägarna är vanligt hos alla katter, och ännu vanligare efter kastrering. Du bör överväga att byta till ett foder som är särskilt sammansatt för kastrerade katter t.ex. Hill's Science Plan Neutered Cat. Detta foder innehåller rätt näringsmängd, vitaminer, mineraler och kontrollerade saltnivåer för att hjälpa till förebygga eventuella hälsoproblem. Om du är tveksam till hur du ska utfodra din katt eller har andra frågor bör du tala med din veterinär.


[ ↑ skip to content ↑ ]