[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Fånga möss

Katter älskar att fånga möss, och som naturliga jägare är de väldigt bra på det. Din katt jagar inte för att hon är hungrig - hon är alldeles för välgödd för det! Hon gör det i själva verket som en naturlig instinkt.Cat and mouse

Detta borde inte orsaka dig problem, men du bör avskräcka henne från att störa djurlivet i trädgården. Ett halsband med en bjällra fungerar som en varning åt alla intet ont anade småfåglar och ger dem en chans att fly innan katten kommer för nära.

Oönskade gåvor

Ibland lämnar din katt små presenter på trappan åt dig som till exempel en liten mus, eller ibland något större. Kattforskare är inte helt säkra på varför katter lämnar ett dött byte åt sina ägare, men de tror att det beror på en av två anledningar:

  • Ett tecken på omtanke om sin ägare

De gillar trots allt att jaga, döda och leka med döda möss så varför skulle inte du göra det?

  • Ett resultat av hennes modersinstinkt.

Kattmammor lär sina kattungar att jaga genom att ta hem döda eller skadade djur som kattungarna får "träna" med.

Så din katt kan i själva verket försöka lära dig att jaga!

Det sätt som katter jagar kan även det vara en faktor. De gillar att trötta ut sitt byte, förfölja och jaga tills vad de nu är de jagar är utmattat. Och de föredrar oftast att göra detta när de är på hemmaplan.

Förebyggande

Det enda effektiva sätt att hålla din katt borta från jakt är att hålla henne inomhus. Naturligtvis är detta inte alltid praktiskt, speciellt inte om hon är van att vara ute.

Du kan försöka stimulera henne att leka mer hemma. Aktiviteter, som att jaga leksaker eller leka med andra katter, kan stimulera jakt och ge henne vad hon behöver för att undvika att hon jagar utomhus.

Kom ihåg att omedelbart göra dig av med vad som än fångats. Om du inte gör dig av med hennes troféer tror hon att det är OK att ta hem dem igen. Ett par gummihandskar kan komma väl till pass för ett sådant jobb!


[ ↑ skip to content ↑ ]