[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kattmynta-hysteri

Kattmynta - En Örtupplevelse

Kattmynta är väldigt fascinerande för katter och de som gillar katter. Det finns ungefär 250 olika arter av Nepeta cataria och de kallas vanligen för kattmynta eller kattmint. Kattmynta kan du hitta i kattleksaker, köpa på lösvikt eller ha växandes i din trädgård. Det finns även varianter som doftar citron. En del använder kattmynta för att uppmuntra sin katt att använda vissa leksaker eller sin klösbräda.

Trigga en Reaktion

Alla katter påverkas inte av kattmynta - reaktionen tros vara hårt knuten till kattens individuella genetiska uppbyggnad. Omkring 80 % av alla katter i Storbritannien reagerar på kattmynta men i Australien påverkas de flesta katter inte alls eftersom de härstammar från en liten genetisk grupp där kattmynta inte har någon verkan. Det har även observerats att kattungar inte reagerar på kattmynta tills de är 6-8 veckor gamla och att det kan ta upp till den 12 veckan innan beteendet är fullt utvecklat.

Kattyra!

De katter som reagerar på kattmynta visar upp ett euforiskt beteende, rullar runt, spinner, tjuter, slickar, skuttar och till och med dreglar. Denna intensiva reaktion varar endast några få minuter och beteendet brukar inte upprepas igen på 1-2 timmar. Upprepad exponering brukar göra att katten blir mindre känslig för kattmynta så det ingen risk att katten uppvisar ett beroende beteende. En del experter har rekommenderat att kattägare endast erbjuder kattmynta två gånger i veckan om de vill att deras katt skall njuta av upplevelsen i fortsättningen.

Fungerar Perfekt?

Katter brukar inte äta kattmynta men de är inte ovanligt att de tuggar på bladen eller pressar upp dem mot gommen. Detta gör att oljor frigörs som innehåller den aktiva ingrediensen som kallas nepetalactone. Man tror att nepetalactone är som mest effektiv via luktsinnet och effekten och den aktiva ingrediensen avtar med tiden. På grund av detta bör kattmynta förvaras i frysen tills det är dags att använda det.

Växande Grönt

Det är inte ovanligt att katter tuggar gräs utomhus - en upplevelse som innekatter ofta tas ifrån. Trots att kattgräs inte tros medföra något näringsvärde eller på något sätt vara viktigt så tror många ändå att katter får ut något av det. Att erbjuda gräs kan också hindra din katt att tugga på krukväxter som i många fall kan vara giftiga. Användbart gräs kan köpas som frön och kan odlas inomhus. Mjukare varianter som till exempel vete eller havre rekommenderas vanligtvis eftersom de inte fastnar på, eller skadar tungan. Upprepad odling av fröna varje vecka är bäst eftersom katter mest verkar tycka om ungt, snabbt växande skott. När gräset är 8-10 centimeter högt placerar du det bredvid mat- och vattenskålen så din katt alltid har tillgång till det. En del katter kan hosta upp hårbollar med gräs i men detta är inget som du behöver bli orolig över - en del tror till och med att gräs är användbart vid förebyggandet av hårbollar som orsakar tilltäppningar och blockeringar.


[ ↑ skip to content ↑ ]