[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Fullvuxen och i topptrim

CatKatten är fullvuxen vid ett års ålder. Den kan fortfarande bete sig som en busig liten kattunge, men den kommer att ha helt andra behov. Vid vuxen ålder behöver katten vuxenfoder som innehåller alla nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Vuxna katter gör inte av med lika mycket energi som kattungar, och om du fortsätter att utfodra katten med kattungefoder kommer den snart att bli överviktig. Veterinären kan hjälpa dig med kattens diet och rekommendera ett lämpligt vuxenfoder. Du bör göra en gradvis övergång från kattungefoder till vuxenfoder, under en period på 5 till 7 dagar så att kattungen får vänja sig vid det nya fodrets smak och konsistens.

Om du inte tänker avla på din katt är det en bra idé att kastrera den. Kastrering har många hälsofördelar. Be veterinären om mer information om hälsofördelarna. Kastrerade katter har däremot en tendens att bli överviktiga. När katten kastreras sänks även ämnesomsättningen, vilken innebär att katten inte behöver lika många kalorier som tidigare. Det finns särskilda foder som förhindrar viktökning hos kastrerade katter, t.ex. Hills™ Science Plan™ NeuteredCat.

Vid 12 månader kommer veterinären att rekommendera omvaccination för att stärka kattens immunförsvar. Detta är också ett bra tillfälle att kontrollera att katten är avmaskad och har skydd mot parasiter som loppor och fästingar.

[ ↑ skip to content ↑ ]