[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Goda hälsorutiner börjar i hemmet

Checking cats' pawsDu är lika viktig för kattungens hälsa som veterinären

Goda hälsorutiner börjar hemma. Precis som för människor, är förebyggande åtgärder bättre än mediciner. Du är personen som känner kattungen bäst och den som är bäst lämpad att bli veterinärens "ögon och öron".

Goda vanor börjar tidigt

Det är viktigt att kattungen blir van att regelbundet skötas och undersökas av dig. Det gör livet lättare för alla. Var uppmärksam på följande:

Börjar kattungen bli överviktig?

Du vill förmodligen inte att kattungen ska bli rund som en boll. Undervikt är inte heller och gott tecken, och kan vara ett symtom på sjukdom. Din veterinär kan föra anteckningar över kattungens vikt och tillväxt. Du kan också ladda ned Hill's tillväxtdiagram här, och fylla i siffrorna själv.

Om du är oroad över kattungens vikt bör du beställa tid hos veterinären.

Ser kattungens päls frisk ut?

Kattungen päls ska vara blank och fin. Leta efter skinnflagor, mjäll och sår. Finns det några tecken på loppor? Om pälsen är matt kan det vara ett tecken på näringsbrist eller sjukdom. Tala med veterinären om du är orolig.

Undersök kattungens ögon och öron

Undersök kattungens ögon noggrant. Rinner det från ögonen? Är ögonvitorna helt vita? Dra försiktigt ned det nedre ögonlocket - här ska det vara rosa.

Titta sedan i kattens öron. Öronen ska vara rena, rosa, och inte lukta illa. Undersök om det finns mycket öronvax (särskilt mörkt vax) vilket kan vara ett tecken på infektion eller öronskabb.

Frågor som rör kattungens ögon och öron bör tas upp med din veterinär.

Undersök kattungens tänder och tandkött

Öppna försiktigt kattungens mun. Ser tandköttet rosa och friskt ut? Är tänderna fria från tandsten (gulbruna beläggningar)? Tandsten är ovanligt hos kattungar. Luktar andedräkten OK?

Tandhälsoproblem är vanliga hos katter. Försök att borsta kattungens tänder tre gånger i veckan. Tandkräm för katter med kött- eller fisksmak finns att köpa hos de flesta veterinärer och djuraffärer. Det går bra att använda en mjuk tandborste för barn, men kom ihåg att inte förvara den tillsammans med familjens tandborstar.

När kattungen har nått vuxen ålder kan din veterinär rekommendera att du går över till Hill's Science Plan Feline Oral Care eller Hill"s Prescription Diet t/d. Detta foder motverkar plackbildning, tandsten och fläckar.

Undersök kattungens klor och trampdynor

Are they free of cuts and cracks?

Är de fria från sår och sprickor? Behöver klorna klippas?

Lär dig vad som är "normalt" för kattungar

Den kanske viktigaste aspekten av egenhändiga hälsoundersökningar är att känna till vad som är "normalt" för kattungen. Har den t.ex. några ovanliga knölar? Om du är orolig över någonting ska du genast kontakta veterinären.


[ ↑ skip to content ↑ ]