[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Växa upp

Din kattunge växer upp

När kattungen är sex månader kommer den att ha vuxit klart till 75 %. Bli inte lurad av utseendet - katten kanske ser vuxen ut, men har inte ett vuxet beteende (mer som en tonåring!) Lek och bus tillhör fortfarande dagordningen.

Du borde fortfarande utfodra katten med särskilt kattungefoder. Katten kommer inte att vara vuxen på ett tag än.

Vid sex månader ska kattungen få sin sista avmaskning på ett tag. Från och med nu ska katten avmaskas 1 - 2 gånger per år beroende på smittryck och förekomst av parasiter. Om du upptäcker att katten har loppor så finns det receptfria medel som både kan förebygga och behandla mot loppor. Kontakta din veterinär för mer information.

Du bör också borsta kattens tänder. Förhoppningsvis borstas kattens tänder några gånger i veckan. Om inte, ska du börja nu. Kattungen har fått alla sina vuxentänder vid det här laget, och de ska hålla livet ut. Ju tidigare katten vänjer sig vid tandborstning, desto bättre.

Vid sex till tio månader kommer katten att närma sig könsmogen ålder. Om du inte tänker avla på katten bör du kastrera den.

När kattungen har fyllt ett år är den officiellt vuxen. Ta gärna katten till veterinären för en hälsokontroll för att vara säker på att den har utvecklats korrekt.

Övergång till vuxenfoder

Tänk på att du bör hålla kvar katten på kattungefoder fram till att den fyller ett år. Sedan kan du gradvis övergå till "vuxenfoder" som Hill's Science Plan Feline Adult och Hill's Science Plan Nature's Best Adult. Om katten däremot har kastrerats kan den övergå till Hill's Science Plan Neutered Cat redan vid sex månader.


[ ↑ skip to content ↑ ]