[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hälsa och välbefinnande

Hälsa och välbefinnande

Hålla kattungen i trim

Liksom människor behöver även katter motion för att hålla sig friska och starka. Men de behöver knappast träningskort på ett gym. Några veckor efter kattungens andra omgång med vaccinationssprutor kan du börja släppa den utomhus.

LÄS MER

Håll din kattunge i trim

När det gäller pälsvård lär sig kattungen från mamman. Däremot kan den behöva lite extra hjälp från dig, och att borsta katten är ett bra tillfälle att få lite kvalitetstid tillsammans.

LÄS MER

Träffa veterinären

Du kommer att vilja erbjuda din kattunge allt det bästa i livet, och det du ska börja med är att hitta en bra veterinär. Du kommer att behöva förlita dig på veterinären i många över framöver. Ett bra sätt att hitta en bra veterinär är genom rekommendationer från vänner och bekanta, men du kan lika gärna lita på ditt eget omdöme.

LÄS MER

Vaccinera din katt

Din nya kattunge kommer att ha ärvt en del naturlig immunitet från sin mamma, men allteftersom detta skydd försvagas, måste du vaccinera kattungen för att skydda den mot sjukdomar. Vaccinering av kattungen är absolut nödvändigt för att skydda den från flera livshotande sjukdomar. De flesta veterinärer rekommenderar ett kombinationsvaccin, som ges när kattungen är mellan 8-9 och 11-12 veckor gammal.

LÄS MER

Chipmärkning

Katten bör inte vistas utomhus innan den har fått sina första vaccinationer. Även då bör du vänta ytterligare två veckor för att vara säker på att vaccinen fått verka.

LÄS MER

Vård av kattungens tänder

När du får hem kattungen kommer den redan att ha en uppsättning "mjölktänder". Dessa tänder börjar växa fram vid tre veckor. Vid 15 veckor (cirka) kommer de att börja lossna, och lämna plats åt de permanenta vuxentänderna.

LÄS MER

Loppor och maskar

Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter. Loppor, mask och kvalster är ganska vanliga, och det är inte så konstigt om kattungen smittas av någonting förr eller senare. De goda nyheterna är att parasiter inte är livshotande och att de är lätta att göra sig av med.

LÄS MER

En fantastisk päls åt din kattunge

Som ny kattägare vill du naturligtvis att din goa nya kompanjon ska växa upp till en frisk och glad katt. Det är viktigt att du tar ditt ansvar för att katten håller sig frisk. Exempelvis är korrekt utfodring och vaccinationer en förutsättning för kattens välmående.

LÄS MER

Allt du behöver veta om sterilisering

Om du inte tänker avla på din katt är kastrering det bästa du kan göra för att katten ska leva ett långt och friskt liv. Varför? Inte nog med att du slipper oönskade kattungar från honkatter, förhindrar kastrering hankatter från sexuella beteenden som sprejning av urin och jamande som kan vara irriterande.

LÄS MER

Halvårskontroll

Vid sex månader bör du boka tid med veterinären för en noggrann hälsoundersökning av kattungen. Veterinären kommer att kontrollera att kattungen utvecklas och växer som den ska, och kommer också att väga den för att kunna göra en allmän hälsobedömning.

LÄS MER

Växa upp

När kattungen är sex månader kommer den att ha vuxit klart till 75 %. Bli inte lurad av utseendet - katten kanske ser vuxen ut, men har inte ett vuxet beteende (mer som en tonåring!) Lek och bus tillhör fortfarande dagordningen.

LÄS MER

Goda hälsorutiner börjar i hemmet

Du är lika viktig för kattungens hälsa som veterinären Goda hälsorutiner börjar hemma. Precis som för människor, är förebyggande åtgärder bättre än mediciner. Du är personen som känner kattungen bäst och den som är bäst lämpad att bli veterinärens "ögon och öron".

LÄS MER

Vårda kattungens nya tänder

Att borsta kattungens tänder är inte lika svårt som det låter. Om du börjar vid tidig ålder och använder en tandkräm som kattungen tycker om, kommer den att tycka om proceduren.

LÄS MER

Giftiga krukväxter

Många kattägare har under de senaste åren valt att hålla sina katter inomhus. Detta är förståeligt då faror som trafik olyckor är alldeles för vanligt både på landsbygd och i staden.

LÄS MER

Avlägsna dåligt beteende

Markering med urin är ett naturligt kattbeteende och ett sätt att lämna information. Men vardagsrummet är kanske inte det bästa stället! Innan du försöker lösa problemet ska du ta reda på om det är handlar om markering eller bara urinering.

LÄS MER

Fri från hårbollar

Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen. Dessa är svåra att spotta ut och kattungen sväljer dem helt enkelt.

LÄS MER

Urinvägsinfektioner

Din kattunge kan ju inte tala om för dig om den mår dåligt och du måste hålla ett öga på den för eventuella sjukdomssymtom. En relativt vanlig sjukdom är FLUTD, en förkortning av engelskans Feline Lower Urinary Tract Disease, dvs. sjukdom i de nedre urinvägarna. Här är kännetecknen: Katten har ont när den kissar.

LÄS MER

Din kattunge är nästan vuxen

Katten är fullvuxen vid ett års ålder. Den kan fortfarande bete sig som en busig liten kattunge, men den kommer att ha helt andra behov.

LÄS MER

När du skall ringa veterinären

Du känner kattungen bättre än någon annan och du ska inte tveka att ta kattungen till veterinären om du är orolig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra, och ingen veterinär har någonting emot ett falskt larm. När du skall ringa veterinären Ring veterinären om du upptäcker något av följande: Aptitförlust Kräkningar Diarré eller förstoppning Hosta, rosslingar eller svårigheter att andas Blödning Hälta Smutsiga ögon eller öron Håglöshet, onormal trötthet Överdrivet kliande eller hudrodnader Ökad törst Svårighet att kissa Ljud eller jamande av smärta Svullna ben eller leder Övriga orsaker till oro Den sista punkten är mycket viktig.

LÄS MER

Introducera nytt foder

Now that you have a kitten all the things you've heard about cats over the years suddenly seem more relevant. But the myths and old wives tales that you've grown up with can be hard to fathom. This list will help you separate fact from fiction.

LÄS MER

Fullvuxen och i topptrim

Katten är fullvuxen vid ett års ålder. Den kan fortfarande bete sig som en busig liten kattunge, men den kommer att ha helt andra behov.

LÄS MER

[ ↑ skip to content ↑ ]