[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hjälp din kattunge bli en social katt

Socialisera din kattunge

Du vill att katten ska växa upp till en katt som trivs i sällskap av människor och är en härlig kompanjon. Om du ska lyckas med detta bör du tänka på att katter har en mycket kort social inlärningstid. De första 4 till 16 veckorna är avgörande för beteende och social utveckling.

Kattens tidiga erfarenheter

Innan kattungen kommer hem till dig, kommer den att ha tidigare erfarenheter av sin mamma, syskon och andra människor.

Var på din vakt om du erbjuden en kattunge som har haft lite kontakt med människor, t.ex. om den har vistats sina första veckor i ett skjul borta från huset. Kattungar måste vänja sig att hanteras av människor tidigt i livet - allra helst ska de hanteras av flera olika personer så att de inte bara accepterar att hanteras av en viss person. Kattungar måste också vänja sig vid synintryck, dofter och ljud från vardagslivet.

Fortsätta med arbetet

Kattungen kommer att flytta hem till dig när den är mellan åtta och tolv veckor gammal. Förutsatt att den redan har haft mycket kontakt med människor bör det inte vara alltför svårt att fortsätta arbetet med att hjälpa katten bli en vänlig, glad och självsäker individ.

När kattungen kommer hem till dig för första gången måste du tänka på att situationen kan bli överväldigande. Ta kattungen till en lugn och trygg plats och visa var matskålen and kattlådan är. Tala lugnande till kattungen och klappa den lugnt och försiktigt.

Lek kan snabbt förstärka banden mellan er och den kommer snabbt att vilja vara med.

Barn och kattungar

Kattungen bör få träffa barn vid ett tidigt skede så att den inte blir skrämd senare i livet.

Om du har barn kommer de att tycka att det är jättespännande med en kattunge. Du har ett ansvar att lära dem att kattungen inte är en leksak och att den måste hanteras varsamt. Leken måste alltid upphöra när kattungen har fått nog. Du bör också varna barnen om att kattungen kan klösas och bitas, om än på lek.

Människor och bekanta

Det är bra att låta kattungen få träffa så många människor som möjligt. På så vis kommer den inte att bli reserverad mot okända personer senare i livet.

Kattungen och andra husdjur

Det kanske inte bara är människor som kattungen behöver dela tillvaron med. Om du har andra husdjur måste kattungen vänja sig vid dem också. Du kan använda ett stort hägn när du introducerar kattungen för en katt eller hund. På så vis kommer kattungen att känna sig trygg medan den bekantar sig med de andra husdjuren. Försök inte att påskynda processen och lämna inte kattungen ensam tillsammans med andra djur innan du är helt säker på att de kommer överens.

Separationsångest

Den goda nyheten: du har gjort ett jättebra jobb och lärt kattungen att umgås med människor. Den dåliga nyheten: kattungen är så fäst vid dig att den får ångest av att lämnas ensam.

Separationsångest, som tidigare bara troddes drabba hundar, är numera erkänt även som kattfenomen.

Tecken på separationsångest kan vara t.ex. att kattungen verkar bli stressad när du lämnar huset. Kattungen kanske jamar extremt mycket eller bajsar eller kissar på olika ställen inomhus.

Du kan råda bot på detta genom undvika att lämna kattungen ensam under längre perioder och inte göra någon stor "affär" av att lämna den (gå t.ex. inte omkring i huset och leta nycklarna i 10 minuter!). Om kattungen lämnar avföring på olika platser inomhus ska du inte bestraffa den. Katter förstår inte bestraffning och eftersom kattungens beteende är stressrelaterat gör du bara problemet värre.

Veterinären kan de dig råd.


[ ↑ skip to content ↑ ]