[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Är din kattunge kräsen i maten?

Förändring är ett oundvikligt faktum i livet, även för katter. Ta första födelsedagen till exempel. Det är en riktig milstolpe för en katt - övergången från kattunge till vuxen katt. Foder till vuxna katter kan nu börja blandas med kattungefodret i flera dagar för att hon skall vänja sig vid större kulor och nya näringsämnen.

Enkelt. Men att vara en vuxen handlar också om att göra val och från och med nu kan katter bli mindre formbara och mer bestämda i vad de gillar och ogillar. Detta behöver inte orsaka stress för din del även om din katt väljer att sova på soffan snarare än i den dyra kattiglon, men vad händer om den blir kräsen med maten? Hur länge skall du vänta innan du måste testa vartenda kattmatningsknep?

Nu mer än någonsin måste du börja se till din katt som en individ. Precis som människor så älskar en del att uppleva nya saker - en ny smak, en ändrad konsistens, blandat torrfoder och burkmat. Detta gillande av nya saker kallas för neofili och din katt kan visa upp detta beteende beroende på sin personlighet, tidigare erfarenheter, miljön och en stor mängd andra influenser.

Andra katter kan vara neofober och avsky nya saker. Dessa katter gillar rutiner, söker oftast inte efter variationer och föredrar oftast att äta samma mat dag ut och dag in. Om de alltid har haft ett underlägg till matskålen så skulle de bli så upprörda om du tog bort den att de skulle matvägra. Detta är en viktig faktor att ha i åtanke om du tar dig ann en hittekatt eller omplaceringskatt. Försöka att ta reda på så mycket som möjligt om hur katten äter, inte bara vad den äter, innan du tar hem den. Ha i åtanke att den kan vara neofobisk, inte bara vad gäller mat utan även leksaker och att vara utomhus.

Att veta hur du skall lägga upp maten kan vara viktigt, speciellt om din katt är lite petig i maten. En del katter föredrar burkmat som är kroppstempererad och trots att du inte brukar använda denna tekniken så kan den vara bra att ta till om din katt känner sig lite deprimerad. Att göra torrfoder till en sås genom att använda varmt vatten kan också vara ett enkelt knep att uppmuntra din känsliga katt att äta torrfoder.

En överraskande sak som du kanske inte har övervägt att du bör vara försiktig med ditt eget kroppsspråk. Din egen uppfattning om ett visst kattfoder observeras noga av din katt. Om du helt enkelt inte tycker om den senaste förpackningsdesignen kan din katt uppfatta dina uttryck som en signal att något är fel med maten. Om du "tänker positivt" så finns det en god chans att din katt gör det också!


[ ↑ skip to content ↑ ]