[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hålla kattungen i trim

Liksom människor behöver även katter motion för att hålla sig friska och starka. Men de behöver knappast träningskort på ett gym.

Utekatter

Några veckor efter kattungens andra omgång med vaccinationssprutor kan du börja släppa den utomhus. Om kattungen får vara ute behöver du inte oroa dig över motion. Kattungen kommer instinktivt att springa, jaga, klättra och utforska omgivningen och samtidigt få ett ordentligt träningspass.

Innekatter

Många kattägare väljer att låta katten bli innekatt. Det kan bero på att många bor i lägenhet utan tillgång till en trädgård. Eller i ett hårt trafikerat område.

Om du väljer att låta kattungen bli innekatt måste du lägga ned lite resurser på att se till att den får utlopp för sina naturliga instinkter som jakt, klättring och klösning. Kattungen behöver också motion för att hålla sig stark och frisk, och dessa behov kan du tillgodose genom att leka med den. Alla katter älskar att leka, men för innekatter är lek en livsnödvändighet.

Genom lek och leksaker lär sig katten att jaga, hoppa och slå föremål med tassarna. Kattungen kommer att älska leksaker som rör på sig, och föremål fastknutna i ett snöre är ett säkert kort. Det finns även mekaniska leksaker för katter att jaga. Vad sägs om en leksak spetsad med kattmynta? Vissa katter blir helt tokiga i sådana. Kattungen kommer att älska att klättra och gömma sig, och du kan köpa en klätterställning åt den. Vanliga kartonger är ett billigare alternativ. Glöm inte att skaffa en klösbräda också. Den kommer att hjälpa kattungen att träna ryggen och skuldrorna och kan även rädda möblerna!

Tänk också på att katter är klyftiga djur som lätt blir uttråkade. Ett bra tips är att variera leksakerna som ligger framme.

Förutom att du ska förse kattungen med roliga och stimulerande leksaker, bör du avsätta minst 20 minuter av din tid om dagen för lek. Det håller kattungens muskler och leder i trim. Det är också ett bra sätt att stärka banden mellan er.

Feta katter

En avgörande faktor till kattungens hälsa är att se till att den inte blir överviktig. I bl.a. Storbritannien visar undersökningar att så stor del som 50 % av landets kattpopulation är överviktig. Här är några riktlinjer för att hjälpa dig undvika att din katt blir en del av denna dystra statistik.

Se till att utfodra katten med ett balanserat foder som Hill's Science Plan Kitten or Hill's Science Plan Nature's Best Kitten. Vad gäller utfodringsmängd ska du följa anvisningarna på förpackningen.

Småmata inte kattungen med godsaker. Ett kex för en katt motsvarar ett helt kexpaket för en människa (Hill's Pet Research). Om du vill ge kattungen godbitar, ska du köpa särskilt kattgodis och räkna in det i det dagliga näringsintaget.

Se till att kattungen får gott om motion.

Håll ett öga på kattungens vikt, och om du märker att den börjar lägga på för mycket, bör du tala med en veterinär som kan komma att rekommendera ett specialfoder som Hill's Prescription Diet

Kattungens inverkan på din hälsa

Visste du att sällskap av en katt har en positiv effekt på hälsan och välmåendet? Undersökningar visar t.ex. att fysisk kontakt med djur kan sänka blodtrycket.

Det kanske inte kommer som någon överraskning. Du behöver förmodligen inget stöd av vetenskapen för att tala om hur bra din kattunge får dig att må!

[ ↑ skip to content ↑ ]