[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Kattungeträning och uppförande

Råd om hur du tar hand om din kattunge:

Träna kattungen att gå på lådan

Katter är naturligt renliga av sig och med största sannolikhet kan kattungen redan gå på lådan när den kommer hem till dig. Allt du behöver göra är att köpa en tillräckligt stor kattlåda så att kattungen kan röra sig fritt, och sedan hälla på kattsand så att botten på lådan täcks (du kan använda samma kattsandsfabrikat som uppfödaren använder för att kattungen ska känna igen lukten).

LÄS MER

Träffa huskamraterna

Introducera kattungen för en annan katt Om du redan har en katt, kommer den att vilja skydda sitt revir när den nya kattungen anländer. Det är bara naturligt att du vill att din "gamla" katt ska acceptera din nya kattunge. Men det är lika naturligt att katten kan behöva lite övertalning för att acceptera ett nytt husdjur som kan ses som en rival.

LÄS MER

Hjälp din kattunge bli en social katt

Du vill att katten ska växa upp till en katt som trivs i sällskap av människor och är en härlig kompanjon. Om du ska lyckas med detta bör du tänka på att katter har en mycket kort social inlärningstid. De första 4 till 16 veckorna är avgörande för beteende och social utveckling.

LÄS MER

Kattungepsykologi

Det är väl värt mödan att försöka förstå hur din kattunge tänker och varför den beter sig på vissa sätt. Genom att göra det, skapar du ett starkare band mellan er. Det kan dessutom göra det enklare att ändra på eventuella destruktiva beteenden så att ni kan leva tillsammans utan konflikt.

LÄS MER

Lek och barn

När det gäller lek, har kattungen naturliga anlag - den kan göra allting till en lek. En hopskrynklad pappers- eller foliebit, ett pennlock eller ett litet föremål fastknutet i ett snöre - kattungar har svårt att stå emot frestelsen att leka.

LÄS MER

Kan man dressera katter?

Om du vill dressera din kattunge måste du förstå hur den tänker och beter sig. Katter är inte som hundar. Hundar är flockdjur som vill ha en ledare (dvs. du). Kattungen är förmodligen bara intresserad av att ta över ledningen själv! Däremot finns det ingen anledning till att du inte skulle kunna dressera kattungen.

LÄS MER

Förstå din kattunge

Katter är duktiga på att tala om vad de vill, genom kroppsspråk och läten. Det kommer inte att dröja länge innan du förstår vad katten försöker säga dig.

LÄS MER

Varför din kattunge klöser

När kattungen växer så gör klorna det också! För att hålla dem fina kommer kattungen att klösa. Klösning är ett naturligt sätt att markera sitt revir och samtidigt få sträcka på musklerna. Förutom de fysiska märkena, lämnas även en doft kvar och utsöndrade hormoner.

LÄS MER

Vill kattungen åka på semester?

Alla älskar semester. Eller gör dom? De flesta katter ogillar resor, men om de får vänja sig redan vid tidig ålder brukar det inte vara något problem.

LÄS MER

Resa med din kattunge

Om du vill ta med dig kattungen eller behöver transportera henne av någon anledning behöver du skaffa dig en säker kattbur. De flesta katterna ogillar burar och gömmer sig när de ser att buren plockas fram ur garderoben! Du kan avdramatisera kattburen genom att låta den stå framme med grinden öppen.

LÄS MER

Kan katter se i mörker?

Nu när du har en egen kattunge kan allting som som du hört om katter under åren plötsligt verka relevant. Men de myter och skrönor om katter som du hört hela livet kan vara svåra att bedöma. Följande lista kan hjälper dig att skilja på fakta och skröna: Landar katter alltid på tassarna? Svaret på detta är ett tydligt "Nej".

LÄS MER

Kattmynta-hysteri

Kattmynta är väldigt fascinerande för katter och de som gillar katter. Det finns ungefär 250 olika arter av Nepeta cataria och de kallas vanligen för kattmynta eller kattmint.

LÄS MER

Håll din kattunge nära hemmet

Katter med tillgång till utomhusliv upplever en massa roligt men de ställs även inför risker: trafik, hundar, andra katter, dra till sig loppor eller få obehagliga sjukdomar... listan är lång. Som du förstår kan det vara nervöst att släppa ut katten i stora vida världen för första gången. Som tur är finns det åtgärder att ta till så din katt skall gå säker.

LÄS MER

Är din kattunge kräsen i maten?

Förändring är ett oundvikligt faktum i livet, även för katter. Ta första födelsedagen till exempel. Det är en riktig milstolpe för en katt - övergången från kattunge till vuxen katt.

LÄS MER

Fånga möss

Katter älskar att fånga möss, och som naturliga jägare är de väldigt bra på det. Din katt jagar inte för att hon är hungrig - hon är alldeles för välgödd för det! Hon gör det i själva verket som en naturlig instinkt.

LÄS MER

Säsongsråd

Olika säsonger erbjuder din kattunge nya äventyr, men även nya faror. Följ riktlinjerna nedan så att kattungen kan njuta av säsongerna lika mycket som du gör.

LÄS MER

[ ↑ skip to content ↑ ]