[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Enkla sätt att hålla din äldre katt igång

När äldre katter slår av på takten kanske de börjar gå lite långsammare, hoppa lite försiktigare och leka lite mindre. Detta är normalt beteende för mogna katter, men övergången kan oroa djurägaren. Ett sätt att se till att din katt håller sig pigg är att uppmuntra den att träna så att hjärnan och kroppen hålls aktiv och smidig. Den där lilla kattungen du fick hem för ett antal år sedan är nu pensionär och det är upp till dig att bevara kattens mentala och fysiska hälsa.

Eftersom katter inte har gym-medlemskap måste de förlita sig på att du guidar dem på träningsresan. Vill du veta det enklaste sättet att få ditt husdjur att bli aktivt? Schemalägg tid för lek varenda dag. Katter är självständiga djur och en del kanske fnyser åt tanken på träning, särskilt om de är äldre och har artros. Men om du lurar din äldre katt att leka med dig kan den få sin dagliga träningsdos genom snabba springrundor i hemmet.

Investera i leken

Det finns många smarta redskap som kan hjälpa din mogna katt att träna mer. Det finns allt från små och billiga leksaker till dyra sådana, så börja med lite eftersom din katt kanske gillar vissa saker men inte andra. I djuraffären finns det många alternativ, se till att välja leksaker och redskap som är lämpliga för kattens ålder. Vetstreet har en guide till leksaker för äldre katter så att ägare lättare kan hitta bra leksaker till sina äldre fyrbenta vänner.

Små leksaker och redskap som din katt kan tycka om

  • En stav eller vippa med fjädrar som katten kan jaga
  • Leksaker med kattmynta
  • Pusselleksaker som innehåller godbitar

Stora leksaker och redskap som din katt kan tycka om

  • En klätterpelare eller ett klätterträd med liggplats
  • Klöspelare
  • Ett katthjul (ja, precis som ett hamsterhjul)

Gratis träning för katten

Katter älskar att klättra, men äldre katter som kanske har artros kommer så småningom att få svårt att klättra om de inte gör det regelbundet. Flytta runt möblerna så att katten uppmuntras att hoppa från golvet till en fotpall till soffan innan den lägger sig högst upp för sin eftermiddagslur. Om du redan har ett klätterträd med en liggplats kan du övertyga katten om att fortsätta använda den genom att gömma hälsosamt kattgodis på olika nivåer så att katten måste hoppa för att få sin godsak. Om du inte har något klätterträd kan det vara en bra idé att investera i ett sådant, eller en liknande typ av utkiksplats som din katt kan klättra upp till.

Har du kanske lite överbliven kattmynta hemma – kanske från en trasig eller gammal leksak? Stoppa in det i en gammal strumpa. Du får bonuspoäng om du syr fast ett snöre i strumpan så att du kan dra kattmyntan över golvet på säkert avstånd så att katten kan jaga det.

Se dig omkring i hemmet, det kanske redan finns något din katt skulle kunna gilla att leka med. Har du lite gammalt tyg som du kan sy till en boll? Katten kommer att daska till den och jaga den runt hela huset. Men det är bäst att undvika garn, eftersom katten kan råka svälja snörena eller fastna i det. Tomma papperspåsar och pappkartonger, då? Klia på baksidan av påsen eller lådan så kommer din katt att hoppa på sitt ”byte”. Leta reda på en pinne, lite snöre och gör en stav eller ett ”fiskespö” för att locka din katt att leka. Den kommer att hoppa och kämpa för att fånga det du knutit fast i andra änden av snöret.

Om katten älskar att ligga och lata sig och iaktta naturen från ett varmt fönsterbleck kan du sätta upp en fågelmatare utanför fönstret. En fågelmatare blir som en tv-apparat för katter och lockar till sig nya (och frestande) gäster att ligga och studera. Den kommer att hoppa för att kunna se de hungriga fåglarna som gärna underhåller din kisse i utbyte mot en måltid.

Har du fler än en katt? Flera katter leker oftare med varandra jämfört med en enda katt som inte börjar leka själv särskilt ofta. Ta fram leksakerna så kanske den ena uppmuntrar den andra att börja röra på sig.

Lekar som utmanar hjärnan

Äldre katter måste träna hjärnan också. Ett sätt att hålla kattens hjärna lika skärpt som en kattunges är att leka foderlekar med den. Först gömmer du små minimåltider runtom i huset i stället för att ge en stor måltid mitt på dagen. Uppmuntra katten att hitta dem och placera dem strategiskt både högt och lågt så att katten måste jobba för att hitta maten. Leksaker som ger belöningar i form av godis är ett annat sätt att hålla kattens tankeverksamhet igång, samtidigt som den belönas med mat. De här leksakerna kräver att katten måste lösa ett problem eller utföra en aktivitet innan den får godisbiten. Kom bara ihåg att ge detta extra foder eller godisbitar i rätt proportioner så att katten får optimal näring.

Välj näringsrikt foder

Fodret spelar en viktig roll när det gäller att hålla äldre katter aktiva och friska. Innan du förändrar kattens foder bör du rådfråga veterinären. Se till att måltiderna och godisbitarna du ger din katt uppfyller kattens fysiska och mentala behov. Enligt tidskriften Topics in Companion Animal Medicine har äldre katter nytta av foder med tillsatta antioxidanter, fettsyror och prebiotiska fibrer.

Om katten gillar problemlösningsleksaker behöver du ha lite extra godbitar hemma. Du kan göra ditt eget hemgjorda kattgodis med Science Plan™-foder.

Ett sista tips – vänta inte för länge innan du inför det här träningsprogrammet i kattens vardag. Ju tidigare din unga katt börjar ett aktivt liv desto lyckligare och friskare blir den under åren som kommer.

Om textförfattaren

Erin Ollila

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordets makt och hur ett meddelande kan informera – och till och med transformera – den avsedda läsekretsen. Hennes texter finns överallt på Internet och som tryckt material. Du kan kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läsa mer om henne på http://erinollila.com.

[ ↑ skip to content ↑ ]