[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Att leva med
äldre katter

Att skapa en stimulerande miljö

cat

Ditt hem är din katts fristad. Precis som alla andra familjemedlemmar behöver din katt en hälsosam miljö där den har utrymme att växa, leka och framför allt må bra. Om du skapar en berikad miljö för din äldre katt kan det öka dess aktivitet och mentala stimulans och minska eventuella beteendeproblem.

Ge din katt lite (vertikalt) utrymme. Det ger din äldre katt fler platser där den kan röra sig och klättra runt. Katträd är perfekta för din äldre katt. Där kan den gömma sig, stretcha eller bara vara.

Ta stöd av en stolpe. Klösstolpar ger din katt en plats att släppa loss. Dessutom förlänger det troligen dina möblers liv! Se till att klösstolpen för din äldre katt är stabil och tillverkad av kattvänliga material, till exempel trä, rep av sisalhampa eller grovt tyg. Ställ den nära ett fönster, kattens sovplats eller en annan populär plats där din katt kan vara katt.

Delta i jakten. Katter älskar att smyga och jaga. Och om du bara har en katt i hemmet är det särskilt viktigt att du deltar i lekar och aktiviteter där katten kan jaga och springa runt. Studier har visat att de mest populära kattleksakerna är de som kräver mänsklig medverkan.

Var en bra vän. Eftersom katter är sociala djur är det viktigt att du ger din äldre katt mycket vänskap och mental stimulans samt vård för äldre katter. Du kan gärna klia, klappa, borsta och leka med katten, men var försiktig. Om katten är ensam under större delen av dagen bör du kanske skaffa en katt till för att fylla behovet av sällskap. Men prata med veterinären innan du fattar ett beslut.

 • Speciella behov

  Äldre katter har speciella behov för att skydda sig mot åldersförändringar.

  Näringsbehov
 • NYA Senior 11+ Healthy Ageing

  Finns som både torrfoder och
  burkfoder i läckra portionspåsar.

  Produktsortiment
 • De 10 bästa hälsotipsen

  Hälsotips för äldre katter för ett långt och friskt liv.

  Läs artikeln
[ ↑ skip to content ↑ ]