[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Näring och
utfodring

Näringsbehov för äldre katter

cat

När din katt blir äldre kan utfodringen bli en verklig utmaning för både dig och katten. Eftersom kattens näringsbehov kan förändras eller variera när den blivit äldre är det viktigt att förstå orsakerna till detta.

Fakta om äldre katter och vikt

Om du märker att din katt äter samma mängd som tidigare, men ändå går upp i vikt, kan det bero på att ämnesomsättningen har sjunkit eller att katten rör sig mindre. Övervikt kan leda till vissa sjukdomar som ofta kopplas samman med äldre katter, såsom problem med hjärtat, andningen, urinvägarna, huden och lederna. Mindre fodermängder eller en gradvis övergång till ett foder med lägre kaloriinnehåll, och mer motion, kan hjälpa till att minska vikten.

Om din äldre katt inte har några problem att äta men ändå går ner i vikt kan det bero på hjärtsjukdom, sköldkörtelproblem eller diabetes mellitus. Vissa katter kan äta mindre och gå ner i vikt på grund av en smärtsam peridontal sjukdom (tand- och tandköttssjukdom) eller en njursjukdom. Alla onormala förändringar hos din äldre katt bör diskuteras med veterinären.

Om din katt har tappat aptiten kan det bero på en minskad smakupplevelse, vilket påverkar mängden näring som katten intar varje dag. Förlorad aptit kan också kopplas samman med sjukdom, så du bör prata med veterinären. Om din katt visar tecken på minskad aptit kan du prova att ge den portionspåsar eller foder med en smak som du vet att din katt älskar.

Rätt näring kan hjälpa

Nu finns det hjälp att få, tack vare en foderblandning som är lätt att tugga och smälta. Nya Science Plan™ Senior 11+ Healthy Ageing innehåller omega-3 fettsyror och en exklusiv blandning antioxidanter och andra näringsämnen som hjälper:

 • Kontrollerade mineralnivåer för optimal njurhälsa och minskat antal olyckor hemma
 • Med essentiella amino- och fettsyror för att hjälpa till att bibehålla friska organ och ett naturligt fungerande immunförsvar
 • L-karnitin för att stödja smidig muskelmassa och öka rörligheten
 • Exklusiv antioxidantmix för att förbättra den mentala förmågan och interaktionen med människor

Att välja rätt foder kan leda till ett långt, friskt liv för din äldre katt. Din veterinär kan ge mer information om vad som är bäst för din äldre katts näringsbehov.

 • NYA Senior 11+ Healthy Ageing

  Finns som både torrfoder och
  burkfoder i läckra portionspåsar.

  Produktsortiment
 • De 10 bästa hälsotipsen

  Hälsotips för äldre katter för ett långt och friskt liv.

  Läs artikeln
 • Tips för bättre veterinärbesök

  Åtgärder för att planera nästa veterinärbesök och förbereda din äldre katt för det

  Bättre veterinärbesök
[ ↑ skip to content ↑ ]