[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hälsa och välbefinnande

Hälsa och välbefinnande

Sju matsmältningsproblem hos hundar och deras behandlingar

Mår din hund inte bra? Kan det vara så att den har drabbats av ett av de många matsmältningsproblem som hundar kan få? Om din hund har kräkningar eller problem med avföringen kan det bero på problem i magtarmkanalen eller matsmältningssystemet.

LÄS MER

Hundar och näring

Hundar har levt, arbetat, utvecklats och ätit vid människans sida i över 32 000 år.
Eftersom våra hundar är ett resultat av tusentals generationers mänsklig kärlek och omsorg har de utvecklats till att äta som vi: en stor variation av det bästa som naturen har att erbjuda.
På samma sätt som vi inte kan överleva på enbart nötkött behöver våra hundar en balans av näringsrika mineraler, vitaminer, proteiner och kolhydrater för att frodas.

LÄS MER

Träna fitness med din hund

Våren är den perfekta tiden att få din hund att komma igång igen och sträcka ut sina vinterstela muskler. Eftersom våren också handlar om förnyelse kan vi ägna lite tid åt hur man kan ändra på dåliga vanor

LÄS MER

Stressade hundar: Strategier för att hantera stress

Många hundar lever ett bekymmersfritt liv med gosiga sovplatser, läckra godbitar och massor av kärlek och omvårdnad. Trots denna omtanke och omvårdnad kan de ändå ofta uppvisa tecken på stress

LÄS MER

Att undvika plötsliga ledbesvär kan vara hur lätt som helst!

När resten av naturen verkar göra sig redo för höstdvala kan symtomen på ledbesvär ofta ”vakna upp”, när luften blir fuktigare och temperaturerna sjunker. Här är de viktigaste tipsen på hur du hjälper hunden att undvika att symtomen återkommer nu i höst!

LÄS MER

Motionstips för hunden – få hunden i form

Testa våra fem motionstips för hunden och få den att komma i form igen.

LÄS MER

Hur du njuter av helgfirandet med din hund – utan att den ökar i vikt

Våra husdjur förtjänar förstås också att ta del av helgfirandet – men vinterviktökning är ett verkligt problem med alla godbitar som lockar här och där. Här kommer några tips på hur du kan hålla din hund i fin form under hela säsongen…

LÄS MER

Foderöverkänslighet hos hundar – tecken att vara uppmärksam på

Precis som människor kan hundar ha problem med att tåla vissa födoämnen. Här är några tecken du kan vara uppmärksam på om du misstänker att din hund är känslig mot vissa födoämnen.

LÄS MER

En användarguide för dvärgrasernas speciella behov

Det går inte att förneka att småraser och dvärgraser är speciella. De är gulliga, keliga och tillräckligt små för att ta med nästan överallt. De tenderar också att leva längre än större hundar. Men med den pyttelilla kroppsbyggnaden följer också vissa unika behov som hundägarna måste tänka på.

LÄS MER

Liten hund, stort midjemått?

Visste du att 41 % av alla hundar i Europa är små raser? Antalet växer med 7 % varje år!1

LÄS MER

Fördelar med att kastrera din hund

Här kan du läsa om några av fördelarna med att kastrera din hund och om hur hunden kan förändras efteråt.

LÄS MER

Så här hanterar du din hund eller katts magbesvär

Många hundar och katter får då och då besvär med magen. Det är viktigt att du vet vad du kan förvänta dig, även om detaljerna inte är så angenäma.

LÄS MER

Välja veterinär åt din hund

Din veterinär är den viktigaste personen i din hunds liv efter dig och din familj. Din veterinär är trots allt ansvarig för hundens hälsa genom hela livet. Så hur väljer du en veterinär som kan ge bästa möjliga vård? Ett av de bästa sätten att hitta en veterinär är genom rekommendationer från en vän.

LÄS MER

Ta hunden till veterinären

Det kan vara för en vanlig hälsokontroll, en vaccination eller för att din hund är sjuk eller har gjort illa sig. Förr eller senare kommer du att ta din hund till veterinären. En tripp till veterinären kan vara en stressig erfarenhet för din hund. Den kommer att uppleva många konstiga lukter, ljud, människor och djur. Det finns dock ett flertal saker som du kan göra för att besöket ska bli bekvämt och avslappnat för både dig och din hund.

LÄS MER

Att ta itu med hundloppor

Hundloppor är ovanligt i Sverige men om du tar med hunden utomlands så ökar risken och det kan vara bra att veta lite mer hur du hanterar detta. Få saker är så frustrerande för en hundägare som loppor. De kan orsaka smärtsamma bett och i vissa fall överföra sjukdomar.

LÄS MER

Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orskerna för att uppsöka veterinär

Det är viktigt att vara medveten om din hunds matsmältningshälsa och att ta hunden till veterinären om du skulle misstänka matsmältningsproblem eller se symtom såsom diarré eller kräkning. För alla djur - katter, hundar och människor likaså - är matsmältningen och att ta upp näringsämnen avgörande för hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsproblem" hänvisar till alla problem som förhindrar matsmältningen från att ske på rätt sätt, eller som påverkar hastigheten med vilken maten passerar genom matsmältningssystemet.

LÄS MER

Har din hund en känslig mage?

Hundar kan lida av känslig mage och är då benägna att utveckla problem med matsmältningen. Vissa raser kan dessutom vara mer känsliga än andra. Det finns flera tecken som kan tyda på att din hund har en känslig mage. Dessa inkluderar mer eller mindre återkommande kräkningar, gaser i magen, illaluktande eller återkommande lös avföring.

LÄS MER

Fyrverkerier utan rädsla

Fyrverkerier är ett festligt inslag i många speciella händelser under hela året. Dessvärre så kan de kraftiga smällarna och bländande ljusen vara mycket skrämmande för din hund.

LÄS MER

Riskerna med överdrivet saltintag

Salt är en viktig komponent i din hunds diet och har en avgörande roll för välbefinnandet. Salt (eller natriumklorid) bibehåller kroppsvätskor och behövs för de inre organen och för nervsystemet.

LÄS MER

Belöna din hund hela livet – inte bara i Juletid

Alla gillar en liten godbit då och då - och speciellt nu när Julen är på väg. Men även om det är frestande att ge din hund matrester från bordet så kan människoföda faktiskt vara farligt för den.

LÄS MER

Vad ska jag göra åt min hunds övervikt?

Det är lika lätt för en hund att gå upp i vikt som det är för oss människor. Tyvärr så lever överviktiga hundar mycket kortare tid och är mycket mer olyckliga. De är också mer mottagliga för sjukdomar såsom diabetes, lung- och hjärtproblem, hudproblem eller artros.

LÄS MER

Tandvård för hundar

Tro det eller ej men att se efter din hunds tänder är lika viktigt som att se efter dina egna. Det är viktigt för din hunds hälsa överlag att få bra tandvård. Plack och tandsten Saliv, protein, bakterier och matrester bildar tillsammans plack som stannar kvar på tänderna och byggs upp om de inte avlägsnas.

LÄS MER

Hudåkommor

Hudåkommor är inte ovanliga hos djur och samma sorts pollen och damm som kan orsaka allergiska reaktioner hos människor kan ha samma effekt på hundar. Allergisk dermatit är en inflammation i huden och kan uppstå av flera anledningar, men resultatet är oftast detsamma: en irriterad hund som inte kan sluta slicka och klia.

LÄS MER

Sommarhetta

Lite skön sommarhetta och sol kan ge oss alla ett uppsving efter en lång vinter men många djur kan behöva särskild skötsel för att kunna njuta säkert av värmen. Solbränna Om en yta av huden bara är täckt med ett tunt lager päls riskerar den att bli solbränd. Ta inte för givet att din hund kommer att vara förnuftig - många söker inte ens skugga när det är varmt.

LÄS MER

Frisk hud och glansig päls

En viktig del för att hålla din hund i bra form är att se till att den har en frisk hud och päls. Den omtanke du bör lägga ner kan variera, men alla hundar borde bör få regelbunden pälsvård. Det finns många ställen som erbjuder en mängd olika trimningstjänster till bra pris.

LÄS MER

Bi- och getingstick

Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund.

LÄS MER

Betyder en torr nos att hunden är sjuk?

Oroliga djurägare frågar ofta om en torr nos betyder att hunden är sjuk, och det korta svaret på det är nej. Det finns många anledningar till att din hund kan ha en varm och torr nos som inte kan sammankopplas med dess hälsa.

LÄS MER

Är choklad giftigt för hundar?

Kan det vara sant? Är choklad giftigt för hundar? Svaret är ja. Faran för din hund är dock beroende på vilken typ av choklad, storleken på hunden och hur mycket den ätit.

LÄS MER

Dräktiga tikar

Om du inte planerar att använda din tik i uppfödningssyfte så är det bäst att låta kastrera henne. Om du fattar beslutet att låta din tik få valpar väntar ett äventyr - här följer några tecken som tyder på att din tik är dräktig.

LÄS MER

Löpande tikar

Tikar "löper" när de träder in i den fertila delen av sin reproduktionscykel. Löpning varar i 3 veckor överlag och en hund brukar vanligtvis löpa var 6:e till 8:e månad. De flesta raser löper för första gången vid 6 månader men det kan även ske tidigare eller senare.

LÄS MER

Är din hund kräsen?

Du ger din hund den mest näringsrika och goda mat du kan hitta och ändå så luktar och slickar den bara på maten. Det är dags för nästa måltid men hunden äter inte. Det verkar som din hund är kräsen! Du kanske tror att din hund vill ha och behöver variation i sin kost.

LÄS MER

Första hjälpen

Förhoppningsvis så kommer din hund aldrig att skada sig allvarligt, men eftersom den är ett energiknippe kommer den att råka ut för mindre blessyrer då och då. Då kan det vara bra att ha lite grundläggande kunskaper om första hjälpen.

LÄS MER

De rätta hundleksakerna

Hundar älskar att leka, både med sin husse/matte eller för sig själva. Leken ger motion, mental stimulans och gör att hunden knyter an till dig. Så bra hundleksaker är nödvändiga för att din vän ska trivas och vara säker.

LÄS MER

1. Euromonitor International. Dog population in Europe; 2012, variation: 2008/2012.

[ ↑ skip to content ↑ ]