[ ↓ skip to navigation ↓ ]

“Le!” Hur du tar den perfekta bilden av din hund

Varje hund är unik och i ögonen på varje hunds 'föräldrar', så är den också den vackraste hunden som någonsin har funnits på jorden. Och det är precis på det sättet som det ska vara. Men hur kan du fånga den kraften, den personligheten, detta 'något speciella' med din hund i ett fotografi som du alltid ska uppskatta? Jo, den goda nyheten är att utvecklingen mot digitala kameror som alla har råd med har gjort det enklare än någonsin..

Tekniken för att ta en härlig bild av din hund är ungefär densamma som du skulle använda för att ta fotografier av alla andra typer av vilda djur - enormt tålamod, flexibilitet med belysning och exponering, att vara medveten om djurets känslor och många, många bilder! Med en digital kamera så spelar det inte någon roll hur många bilder du tar, så du kan fotografera så många gånger som ditt hjärta önskar - ju fler bilder du tar, desto större är chansen att du fångar den där perfekta bilden. Trots detta, så är det en mycket bra idé att vara förberedd, så här kommer några saker som du kanske bör tänka på...

Var fokuserad

Innan du ens tar upp din kamera för att ta ett foto av din hund, så bör du tänka igenom vad det verkligen är som du vill fånga till eftervärlden. Är det sättet han lyckas med att ligga ned och breda ut sig över största möjliga del av mattan när han sover? Eller hur han hoppar som en gasell när han hör ljudet av middag som serveras. Om du har ett specifikt mål, anpassa din ‘fotosession’ till det och vänta på det rätta tillfället.

Fokus är också viktigt från perspektivet att skapa en skarp bild. Kom ihåg att en kameras autofokus-system kommer att lyckas bättre att låsa skärpan mot solida föremål (som ett öga eller halsband) än en klump päls. Och om din hund är i rörelse och förändrar avståndet till kameran, kom ihåg att fortsätta att fokusera och att fokusera om hela tiden för att kompensera, så att när det där perfekta ögonblicket inträffar, du kan fånga det i en knivskarp upplösning.

Ha tålamod

Din hund förstår inte att du försöker ta ett fotografi av honom, det är därför han vägrar att lyda kommandon som 'stå still just där!' eller 'flytta dig bara en liten bit till vänster'. Så du måste helt enkelt vänta på att han intar den där perfekta posen oavsett hur lång tid det tar. Låt honom koppla av, tvinga honom inte. Om du vill att han ska titta in i kameran, försök att hålla en favoritleksak ovanför kameran för att påkalla hans uppmärksamhet.

Var ljus

Som en generell regel, så fungerar blixtfotografering och djur inte speciellt bra tillsammans. En del hundar blir rädda för det plötsliga skarpa ljuset, och blixtar tenderar att 'bleka' de rika färgerna hos en hunds kännetecken. Naturligt ljus, antingen utomhus eller strömmande från ett fönster inomhus - är inte bara mycket mindre 'traumatiskt' för hunden, men ger också ett mycket bättre resultat i termer av färgåtergivning. Och om det inte är helt tillräckligt med ljus, så är en av fördelarna med digitalt foto att du alltid kan göra bilden artificiellt ljusare i efterhand på din PC.

Var förberedd

Innan du börjar att fotografera, var säker på att du använder den rätta linsen och att din kamera är inställd på den rätta 'fotometoden'. Om du använder en systemkamera, så bör du använda en lins med förstoring så att du har möjlighet att ta detaljerade 'close-ups' från ett visst avstånd utan att vara i din hunds ansikte.

Eftersom djur rör sig mycket snabbt, bör du ha ställt in din kamera på en fast exponeringstid, annars kommer det att sluta med att du har en serie foton med rörelseoskärpa varje gång din hund rör på sitt huvud. På en systemkamera så kan du välja att prioritera slutaren och satsa på en kort exponeringstid ¬– 1/200th eller snabbare – och låta kameran själv bestämma de övriga inställningarna vid exponering. Eller om du använder en 'peka och tryck' kamera, så kan du välja 'sport-inställning' som är förprogrammerad för att fånga snabbrörliga händelser. Om din kamera har möjlighet att ta kontinuerliga bilder, så kan du ställa in den funktionen också, – du kan ha tur och fånga en hel sekvens med fantastiska bilder på din hund i rörelse.

Var lugn

Ett foto blir inte bra bara för att man pekar linsen mot en sak. Tänk på allting du vill få med i ditt foto tillsammans med din hund. Vilken bakgrund vill du ha? En soffa, ett träd i trädgården, hundens favoritsäng? Eller kanske vill du bara fokusera på hunden själv? Om du kan ställa in en vid bländare på din kamera (med ett lågt f-stopp, kanske 4 eller lägre), så kan du skapa mycket artistiska effekter genom att använda 'skärpedjup' för att göra allting bakom hunden lite suddigt.

Tänk på kameravinkeln. Vill du fånga din hund när han ser tankfull ut, genom att fota från sidan; kisande ut i fjärran, ett foto bakifrån; eller ett där han ser rakt in i linsen? Gå ned till hans nivå på golvet – det kommer inte bara att ge ett bättre perspektiv än när du fotograferar ned på din hunds huvud, men det kommer också att hjälpa honom att koppla av.

Var inkluderande

Var inte rädd för att få med människor i bilden. Bilden kommer att bli ännu mer speciell om det också innehåller en annan älskad. Ibland räcker det med någonting så enkelt som ett par armar som håller om hunden, för att skapa en verklig ytterligare känslomässig värme i bilden, och det kan också vara ett listigt sätt att hålla en överaktiv hund stilla tillräckligt länge för att du ska få ditt foto!

Iaktta hur människan och hunden interagerar med varandra. Om du har tur, kanske du fångar det där perfekta och äkta ögonblicket när det finns en blick dem emellan eller när hunden kopplar av och utbryter i det där strålande leendet.

Slutligen, det bästa tipset av dem alla…

Om du inte lyckas första gången, fortsätt att försöka. Ju mer din hund blir van vid att vara med dig och din kamera, så kommer han att lära sig att ignorera den och vara naturlig.

Och det är då du kommer att få bilden som alltid kommer att beröra dig i hjärtat varje gång du tittar på den i framtiden!

[ ↑ skip to content ↑ ]