[ ↓ skip to navigation ↓ ]

6 månaders hälsokontroll

Dags för en hälsokontroll

Vid sex månader bör du boka tid med veterinären för en noggrann hälsoundersökning av valpen. Veterinären kommer att kontrollera att valpen utvecklas och växer som den ska, och kommer också att väga den för att kunna göra en allmän hälsobedömning.

Lugna valpen

Innan ni åker till veterinären ska du koppla valpen. Om ni åker bil bör du använda en bur eller säkerhetssele. Uppmuntra valpen att göra sina behov innan ni åker och ta med bajspåsar för säkerhets skull.

Vid det här laget bör valpen vara van vid ompyssling så som borstning, träning och lek, men ta med lite hundgodis till veterinären ifall att den behöver uppmuntras. Valpen kommer då att kunna associera veterinärsbesök till någonting positivt.

Vad du kan förvänta dig

Veterinären kommer att väga valpen för att se om den utvecklas som den ska. Du får även råd om du behöver anpassa utfodringen. Veterinären kommer att göra en noggrann undersökning av valpen ögon, öron, tassar och tänder. Vid det här laget bör valpens vuxentänder ha börjat växa ut. Mjölktänderna brukar i regel lossna själva, men om det sitter mjölktänder kvar kan veterinären ge dig råd om vad som behöver göras. Veterinären kommer också att fråga dig om avmaskning och behandlingar mot loppor control och andra parasiter, och kan rekommendera eventuella framtida behandlingar.

Vilket foder ska valpen få?

Veterinären kommer att fråga dig om hur du utfodrar valpen och kan komma med råd om eventuella ändringar. Du kan få rekommendationen att byta till ett högkvalitativt foder som Hill's™ Science Plan™ Puppy..

Passa på att ställa frågor

Det här är ett ypperligt tillfälla att ställa frågor till veterinären. Om du inte tänker avla på hunden bör du diskutera kastrering. Det är enkelt ingrepp och är det bästa du kan göra för valpens hälsa på lång sikt. Om du har en hanhund innebär det att risken för en stark revirkänsla dämpas och att risken för strövande och slagsmål med andra hundar minskar. Kastrering för tikar innebär mindre risk för livmodersinflammation och brösttumörer.

Chip-märkning

En annan sak att tänka på är chip-märkning. Det lilla chippet är lätt att implantera och är en extra säkerhet om valpen skulle springa bort.

Djurförsäkring

Om du inte redan har en hundförsäkring är det dags att skaffa den nu. Det kan vara skönt att veta att du har täckning för hundens eventuella framtida sjukvårdskostnader. Se till att läsa det finstilta innan du skriver på försäkringsavtalet.

[ ↑ skip to content ↑ ]