[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Allt du behöver veta om kastrering

Det blir allt vanligare att djurägare låter kastrera sina hundar redan som unga. Här är förklaringen till varför:
Kastrerade hundar är friskare och gladare
Visste du att det finns hälsomässiga fördelar med kastrering?

Puppy Spaying - Hill's Pet

Om du har en tik, kommer du säkert att vara intresserad av att höra att du minskar risken för juvertumörer, livmodercancer och äggstockscancer. Det minskar också risken för livmoderinfektioner. Och naturligtvis slipper du riskera oplanerade valpar. Vissa veterinärer föredrar att kastrera tikar mellan första och andra löpet, medan andra inte gör så. Tala gärna med veterinären om vilken tidpunkt som är lämplig. Om du har en hane bör du känna till att kastrering förhindrar testikeltumörer och att det kan förhindra prostataproblem. Det minskar även risken för godartade tumörer och bråck.

Fördelarna för dig

Den uppenbara fördelen med en kastrerad hund för dig och din familj är att ni aldrig kommer att få oönskade valpar. Men det finns även andra fördelar. Hanar som kastreras tidigt blir mindre aggressiva, påverkas mindre av löptikar, markerar inte lika mycket med sitt urin och kommer troligen inte att försöka para sig med ditt ben!

Genom att kastrera din tik slipper du lösspringande hanhundar runt huset och dämpar hennes lust att ströva och föröka sig.

Om du har en renrasig valp och funderar på att låta den gå i avel skall du noga ta reda på vad som krävs av dig som uppfödare -både under den tid valparna är kvar hos dig och när dessa valpar har kommit till nya hem. Ha också med i beräkningen att själva dräktigheten och valpningen kan orsaka bekymmer och även oförutsedda kostnader. Om du vill låta din tikvalp få en kull med valpar för att du har hört att det är "bra för tiken" så kan vi genast säga att det inte finns några belägg för ett sådant påstående. Hundavel kräver hårt arbete och specialistkunskaper och är någonting som man bäst lämnar till proffsen.

Fördelar för samhället

Tragiskt nog avlivas många hundar varje år. Av dessa kommer ett flertal från tjuvparningar eller lösspringande och okastrerade hundar. Genom att kastrera din hund kan du vara säker på att du inte bidrar till detta problem.

Orosmoment kring kastrering

Det finns självklart argument både för och emot att kastrera sin hund. Här följer några vanliga orosmoment:

Oro över att hunden ska opereras

Ingen tar en operation lättvindigt, men det är ett rutiningrepp som ur statistisk synpunkt är mycket säker. De medicinska fördelarna måste vägas mot övriga risker.

Hunden kommer att bli fet

Det finns inga skäl till att en kastrerad hund ska öka i vikt. Kom bara ihåg att justera fodermängden till hundens aktivitetsnivå.

Hundens personlighet kommer att förändras

Bara till det bättre! Hunden kommer att bli mindre aggressiv, och sannolikheten för att den ska ströva och markera minskar (markera sitt revir med urin).

Vad innebär ingreppet?

Din hund kommer kommer att få narkos under operationen.

För hanhundar innebär operationen att testiklarna avlägsnas. För tikar innebär ingreppet att livmodern och äggstockarna tas bort, eller enbart äggstockarna (då kallas det sterilisering och tiken kommer fortfarande att kunna löpa utan att för den sakens skull kunna bli dräktig).

Normalt så måste valpen fasta i tolv timmar innan operationen (dvs. den får varken äta eller dricka).

Du kommer förmodligen att få ta hem hunden samma dag, men det kan hända att den får stanna lite längre om den inte är tillräckligt pigg efter narkosen.

Veterinären kommer att rekommendera en lättare måltid som hunden ska få på kvällen.Your vet will recommend, and may provide, a light meal to be fed to your puppy that evening.

När hunden är hemma igen kommer den att behöva vila och ta det lugnt i några dagar. Hunden får inte leka för våldsamt och försöka slicka på sina stygn. Eventuell motion ska enbart ske i koppel. Veterinären ger dig råd för vidare vård och bokar en tid för efterkontroll. Vanligtvis får du komma på återbesök och vid behov få stygnen borttagna efter tio dagar.

[ ↑ skip to content ↑ ]