[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Klickerträning

Grundläggande kommandon med hjälp av klicker

Korrekt beteende ger belöning

Din valp kommer att älska att arbeta åt dig och njuta av all den beröm som den får när den gör rätt! Den kommer att förvänta sig att du är ledaren och lydnadsträningen blir också mycket roligare. När valpen väl har lärt sig några grundläggande kommandon blir det mycket enklare att kommunicera, och det blir en bra början till en livslång vänskap. Till exempel, kommer du att vilja att hunden alltid kommer när du kallar, kan gå fot och är lydig när ni går ut.

En bra dressyrmetod är "klickerträning". Klickerträning utvecklades redan på 40-talet för att kommunicera med delfiner och valar och principen är också mycket lämplig för träning av hundar. Det är en modern metod för att göra hunddressyr enklare.

Så här fungerar det

Klickerträning innebär att man associerar klicket med ett önskvärt beteende, belönar rätt beteende samt ser till att valpen förstår varför den får belöningen.

När du klickar för att markera korrekt beteende kommer valpen att förstå exakt vad den gjorde för att få belöningen. Klickerträning grundar sig på positiv förstärkning - eller belöning - och innebär därför att tillrättavisning är onödigt.

Du får bästa resultat med valpen genom att träna på väldigt enkla uppgifter. Med klickerträning associerar valpen klickljudet med korrekt beteende och förväntar sig då en belöning för insatsen. Börja med att belöna med hundgodis och beröm, avveckla sedan godisbelöningen och övergå till enbart beröm.

Komma igång

Du kan träna valpen att göra nästan vad som helst - allt från grundläggande kommandon som "sitt" och "stanna" till att hämta tofflorna. Allt som krävs är lite tålamod.

Börja träna på en lugn plats där det inte förekommer så många störningsmoment och ha med lite torrfoder som belöning.

Börja enkelt: säg valpens namn. När den tittar på dig klickar du omedelbart och ger en belöning. (Valpens öron är känsliga - håll därför inte klickern för nära.)

Valpen förstår snart att den får en belöning när den hör sitt namn och ger dig all sin uppmärksamhet. Använd den här enkla principen för alla kommandon som du lär valpen - klicka och belöna när den gör rätt. När valpen har förstått rutinen kan du börja med ytterligare kommandon som "sitt", "stanna" och "ligg".För instruktioner för inövning av varje grundkommando, klicka här.

Lite åt gången

Din valp kommer att se alla aktiviteter som en lek, och därför måste du hålla den stimulerad genom att variera träningen. Det blir mycket lättare att träna ofta men lite åt gången än att hålla långa träningspass. Öva på varje kommando i omkring fem minuter och repetera igen efter en stund.

Träna kommandona på olika platser: i vardagsrummet, trädgården, hallen och köket, och när ni är ute och promenerar så att valpen vänjer sig att lyda i olika miljöer. Du kan använda klickertekniken för att öva på beteenden i andra situationer, t.ex. lära hunden att stå still när den undersöks av veterinären eller uppmuntra den att hoppa in i bilen.

Valpen kommer att lära sig väldigt snabbt och svara på beröm och kärlek (och belöningar!). Dressyren skapar ett starkt band mellan er och belöningen för dig blir en glad, lydig och väldresserad hund.

[ ↑ skip to content ↑ ]