[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hundar och åska

Hundar som är rädda för åskan Boxer puppy

Att vara rädd för åskan är en vanlig fobi för hundar. Det visas oftast genom att de gömmer sig, gnäller, skäller, krafsar eller till och med kissar. Ingen vet med säkerhet varför hundar är rädda för åskan. Det verkar vara vanligare hos vissa raser.

Ångest vid åska kan vara svårt att behandla men det är viktigt att försöka då ångesten ökar med åldern. Hundar som är rädda för åska kan börja uppvisa ångestbeteende långt innan det börjar åska. Regn som slår mot hustaket, skarpa blixtar, ljus eller till och med lågtryck kan vara tillräckligt för att din hund börjar känna ångest. Rädsla för fyrverkerier är också vanligt hos hundar som är rädda för åskan.

Straffa eller trösta inte

När du hanterar denna fobi är det viktigt att du inte straffar din hund för att han känner ångest. Du skall inte heller gulla med honom för mycket då detta kan förvärra problemet. Att straffa hunden gör honom bara ännu mer rädd och ångestfylld eftersom han kommer att associera åska med rädslan att också bli straffad. Att trösta och gulla med din hund för mycket är inte heller att rekommendera då du på det sättet bekräftar hundens oro och visar den att reaktionen är riktig och korrekt.

Trygg och säker

En av de första sakerna man gör för en hund som är rädd för åskan är att se till att han har en trygg plats att vara på under stormen. Hundburar, under en stol eller en säng är typiska gömställen för en hund. Din hund väljer en plats som får honom att känna sig trygg och säker och där ljudet av åskan inte låter så högt. Om din hund inte har valt en plats väljer du en åt honom. Du kan lägga dit lite godis för att uppmuntra honom att gå dit när det åskar. Att erbjuda din hund ett säkert ställe att vara på då det åskar hjälper lindra några av ångestsymptomen men det går inte till botten med problemet. Detta är en svårare uppgift som du bör prata med din veterinär eller en hundpsykolog om. Du måste försöka göra din hund mindre känslig för ljudet av åska och allt han associerar med åska. Ju tidigare du påbörjar behandling desto fortare ser du ett positivt resultat.

Förtroende leder till belåtenhet

Avvänjningen måste ske gradvis. Du vill helt enkelt att hunden skall vänja sig vid ljudet av åska och se det som något normalt. Detta görs vanligtvis genom att spela upp ljudet av åska på låg volym under korta intervaller. Åskljudet bör komma oregelbundet för att simulera riktig åska. Håll koll på din hund då du gör detta. Försök att distrahera den medan ljudet hörs genom att leka med hunden eller få den uppmärksam på något som är roligt. Om din hund är för rädd för att ta del så kan du skruva ner åskljudet och försöka igen senare. Detta kan vara en lång process som kräver mycket tålamod men i slutändan kommer din hund vara mycket tryggare då det åskar.


[ ↑ skip to content ↑ ]