[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Första hjälpen

Första hjälpenPuppy with bandage

Förhoppningsvis så kommer din valp aldrig att skada sig allvarligt, men eftersom den är ett litet energiknippe kommer den att råka ut för mindre blessyrer då och då. Då kan det vara bra att ha lite grundläggande kunskaper om första hjälpen.

Förbandslåda

Du bör alltid har några grundläggande artiklar till hands för akuta tillfällen: bomullsbandage, bomullsvadd för rengöring av sår, mild antiseptisk sårrengöring och pincett för borttagning av gaddar, taggar eller föremål i valpens mun.

Ben, pinnar, bollar

Ben, pinnar och bollar kan fastna i hundens mun eller gom. Om detta inträffar kanske du märker att hunden krafsar på sin mun eller verkar ha svårt att stänga käkarna. Du kanske kan avlägsna föremålet för hand eller med en pincett, men om du inte lyckas måste du åka till veterinären. Veterinären kan komma att använda ett lugnande medel för att underlätta borttagningen. Som alltid är förebyggande åtgärder alltid bäst - låt inte hunden leka med småbollar och undvik att kasta pinnar.

Brännskador

Om valpen brännskadas av hett vatten, eller skadas av olja, kemikalier eller is måste den omedelbart få vård. Lättare brännskador kan behandlas hemma: rengör brännskadan med ett milt antiseptiskt medel och täck skadan med en lindrande salva eller gel som aloe vera. Allvarliga brännskador kräver omedelbar veterinärvård. Tveka inte att ringa din veterinär eller djursjukhuset om råd när något inträffat.

Skärsår och sår

Valpar kan få skärsår och sår på tassarna om de trampar på vassa föremål som glasbitar. Rengör såret med ett utspätt desinfektionsmedel som Hibiscrub och sätt på ett bandage om det behövs. Ta valpen till veterinären om du inte kan stoppa blödningen eller om såret är stort.

Hundbett

Om valpen har oturen att bli biten av en annan hund, är det alltid klokt att låta veterinären undersöka den. Boka en tid om betten är ytliga och se till att valpen behandlas akut om betten är allvarliga.

Öronproblem

Valpens inneröron ska vara blanka, torra och vaxfria. De ska inte lukta illa. Alla öronproblem ska behandlas av veterinären.

Ögonproblem

Om valpen har problem med ögonen, t.ex. en rispa eller ögoninflammation ska du gå till veterinären. Försök att hindra valpen från att gnugga sig i ögonen.

Krampanfall

Vid ett epileptiskt anfall kan valpen få plötsliga, okontrollerade ryckningar och tugga fradga. En hund som får ett anfall hamnar oftast liggandes på sidan och blir helt omedveten om omgivningen. Hunden kan också få anfall av andra orsaker än epilepsi.

Om valpen får ett anfall ska du inte försöka att hålla fast den. Flytta istället på möbler och föremål i närheten så att den inte kan skada sig. Stäng av radio, TV, tvättmaskiner osv. och dämpa belysningen i rummet så att valpen kan återhämta sig i lugn och ro. Tala alltid med veterinären om valpen har fått ett anfall.

Brutna eller bortslitna klor

Detta kan vara mycket smärtsamt och de har en tendens att bli infekterade. Blödningen är ofta riklig. Om möjligt ska du lägga ett förband runt tassen och ta valpen till veterinären eftersom antibiotika ofta krävs. Ibland måste klon klippas ned medan valpen är nedsövd.

Värmeslag

Det bästa rådet för värmeslag är att inte utsätta valpen för sådana situationer. Se till att valpen inte stannar i solen alltför länge när det är varmt ute och undvik eftermiddagssolen.

Om valpen trots allt råkar ut för lättare värmeslag ska du försöka kyla ned den med våta handdukar eller en fläkt. Se till att den får rikligt med kallt vatten och vila. Akut värmeslag kräver veterinärvård.

Hälta

Om valpen har uppenbara smärtor och inte kan belasta ett ben ska du omedelbart åka till veterinären för att kunna utesluta benbrott.

I lindrigare fall ska du kontrollera trampdynorna efter taggar, grus, skärsår och kontrollera klorna.

Förgiftning

Valpar är väldigt nyfikna och det finns alltid en viss risk att valpen kan få tag i någonting farligt. Liksom värmeslag, är det enklare att försöka undvika riskerna. Du måste "valpsäkra" hemmet och trädgården så att valpen inte kan få tag i farliga saker som snigelpellets (snigelgift), blekmedel eller choklad. Om du misstänker att valpen har svalt någonting som kan vara farligt ska du alltid ta med förpackningen till veterinären eftersom det kan hjälpa att identifiera problemet och hitta ett motgift.

Om det värsta tänkbara har inträffat måste du uppsöka veterinären omedelbart.

Trafikolyckor

Om valpen har råkat ut för en trafikolycka ska du omedelbart ringa till veterinären. Valpen kan vara i chocktillstånd och reagera irrationellt. Närma dig sakta och försiktigt. Lyft om möjligt försiktigt upp valpen i en filt (en bilmatta kan också användas) och få den till veterinären så fort som möjligt. Om valpen inte kan flyttas måste du be veterinären komma till olyckplatsen.

Stick och insektsbett

Om valpen får svullnader runt munnen, nosen eller halsen till följd av ett insektsstick som kan försvåra andningen ska du omedelbart gå till veterinären.

Om sticket eller bettet inte verkar orsaka några större problem, kan du lindra valpens obehag med en kall kompress.

[ ↑ skip to content ↑ ]