[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hälsa och välbefinnande

Hälsa och välbefinnande

De första tre månaderna

Oavsett ras, utvecklas alla valpar på samma sätt: de går igenom samma stadier från valpstadiet till vuxen hund. Det är inte enbart intressant att känna till dessa stadier, det är också viktigt att du känner till hur valpen kan bete sig i olika stadier i livet.

Läs mer

Ta hem din nya valp

Du har valt din nya valp, sa dina 'farväl' till uppfödaren och valpen återstående familj och du är på väg hem. Förhoppningsvis har spänningen inför utsikten att få ditt nya kompanjon hemlagad du inte glömma att göra några viktiga förberedelser.

Läs mer

Mata din valp

Det första fodret likaså. Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt.

Läs mer

Träffa veterinären

En av dina första uppgifter som ny hundägare är att boka tid hos veterinären. Hur hittar du rätt veterinär för dig? Du kan få rekommendationer och tips från familj och vänner, men om du inte kan få hjälp från det hållet måste du helt enkelt lita på ditt eget omdöme.

Läs mer

Är din trädgård säker för din valp?

Trädgården ska vara en rolig och säker plats för familjen - och den nyaste familjemedlemmen, din söta valp. Många vardagliga trädgårdsföremål kan vara farliga eller till och med livshotande för för hundar. Snigelpellets i synnerhet är mycket giftiga, liksom flertalet bekämpningsmedel.

Läs mer

Håll valpens tänder i bra skick

När valpen är tre till fyra veckor gammal kommer mjölktänderna att börja växa fram. Valpar får sammanlagt 28 mjölktänder. Vid 3 till 4 månaders ålder börjar tänderna lossna.

Läs mer

Allt du behöver veta om kastrering

Kastrering är den absolut bästa du kan göra för din valp. Här är anledningen: Om du är den stolta ägaren till en tikvalp, kommer du vara intresserad att höra att kastrering kan minska hennes chanser att utveckla bröstcancer, livmodercancer och äggstockscancer.

Läs mer

6 månaders hälsokontroll

Vid sex månader är det lämpligt att göra en veterinären tid för valpen så att de kan ge en grundlig hälso-check. Din veterinär kommer att vilja se till att din valp är på rätt spår med sin utveckling och tillväxt, så kommer att kontrollera sin vikt och ge en allmän hälsobedömning.

Läs mer

Vårda din valp

Alla valpar ska borstas dagligen, men inte bara för att förbättra pälsens och hudens kondition. Pälsvården lär valpen att acceptera skötsel och förstärker samtidigt banden mellan er. Regelbunden och noggrann skötsel ger dig också möjlighet att lära känna valpens kropp.

Läs mer

Håll din valp i trim

Det finns många saker som du måste lära dig om din nya valp när den kommer hem, inte minst vad den ska äta. Det du väljer att ge till hunden beror på er båda, men tänk på att den växande valpen behöver mer kalorier, mineraler, proteiner och vitaminer än en fullvuxen hund.

Läs mer

Håll koll på valpens vikt

Visste du att gränsen för en sjukligt fet valp går vid 15 % över valpens idealvikt? Det motsvarar enbart 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men mer än 7,5 kilo för en rottweiler. Många hundägare är inte medvetna om att deras hundar har blivit feta eftersom kroppsfettet kommer smygandes. Och de går ogärna till veterinären för att få hjälp med hundens övervikt.

Läs mer

Håll valpen frisk

Du är den bästa personen att hålla din nya valp glad och vital. Nu är du inte bara den som ansvarar för valpens hälsovård - du är också den som känner den bäst av alla.

Läs mer

Ta hand om din valps tänder

Letar du efter din valps pärlvita tänder genom tre till fyra veckors ålder valpens tillfälliga tänder, eller tänder mjölk, kommer att börja komma igenom. De har 28 mjölktänder totalt. Vid ungefär 3-4 månaderna mjölktänder börjar lossna och falla ut. De kommer då att ersättas med sina permanenta tänder. Valpar ska förlora sina mjölktänder innan deras vuxna tänder fram.

Läs mer

Din valp håller på att bli vuxen

Din valp håller på att bli vuxen Valpen är fullvuxen vid cirka ett års ålder. Den kan fortfarande bete sig som en busig liten valp, men den kommer att ha helt andra behov.

Läs mer

Vaccinera din valp mot sjukdomar

Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.

Läs mer

Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd: Diarré I de flesta fallen är diarré bara en tillfällig olägenhet.

Läs mer

Första hjälpen

Förhoppningsvis valpen kommer aldrig att på allvar skada sig själv, men är den hög energi bunt som han är, han skyldig att komma in ett par repor då och då och det är bra att ha kunskap om första hjälpen. Första hjälpen Box Du bör alltid hålla några grundläggande punkter till hands för nödsituationer, till exempel: bomull bandage, bomull eller ludd till rena sår, mild djurvänliga antiseptiska att tvätta sår och en pincett för att avlägsna svider eller föremål från mun.

Läs mer

[ ↑ skip to content ↑ ]