[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Håll din valp i trim

Kost och motion: hur du ser till att valpen blir en frisk och vältränad hund

Det finns många saker som du måste lära dig om din nya valp när den kommer hem, inte minst vad den ska äta. Det du väljer att ge till hunden beror på er båda, men tänk på att den växande valpen behöver mer kalorier, mineraler, proteiner och vitaminer än en fullvuxen hund.

Det finns många olika kommersiella hundfoder på marknaden med olika kvaliteter och priser. För att du ska kunna göra rätt val för din valp är det bra om du har grundläggande kunskaper om näringssammansättningen i olika hundfoder.

 

Vad finns det på menyn?

Kyckling, lever, sojaprotein, ris, majs och olja. Det här är råvarorna (=ingredienserna) som finns i valpfoder. Det är kvaliteten på ingrediensernasom bestämmer hur lättsmält och näringsrikt fodret är.

Från ingredienserna fås de nödvändiga näringsämnena för valpen: protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Det är dock viktigt att alla dessa näringsämnen förekommer i de rätta proportionerna. Vissa hundfoder innehåller felaktiga proportioner av dessa näringsämnen och svårsmälta ingredienser av låg kvalitet. För mer information om viktiga ingredienser klicka här.

Det finns ett enormt utbud att olika hundfoder att välja mellan, och det kan vara svårt att avgöra vilket foder som är bäst för din valp. Det är alltid en bra idé att fråga veterinären om råd innan du bestämmer dig.

 

Hur ska du mata valpen?

Det låter kanske som en dum fråga? Långt ifrån. Det finns faktiskt olika sätt att mata hundar.

Först måste du bestämma om du vill servera burkmat eller torrfoder och bådadera. Torrfoder är i allmänhet mer ekonomiskt, särskilt för storvuxna hundraser. Både konserverad mat och torrfoder kan vara näringsmässigt kompletta och balanserade. Fråga din veterinär om råd eller en rekommendation.

 

Helfoder? Eller kompletteringsfoder?

Etiketten på varan anger om fodret är hel- eller kompletteringsfoder. Ett helfoder innehåller allt som din valp behöver och den behöver bara få den maten, tillsammans med vatten som dryck. Kompletteringsfoder måste kompletteras med annan mat för att ge rätt näringsbalans. De flesta valpfoder på marknaden är helfoder.

 

Motion: livsviktigt för valpen, kanske för dig med

När valpen har fått alla sina valpsprutor kommer du att vilja ta med den ut, och motion är viktigt. Motion är inte bara viktigt för den fysiska utvecklingen, det stimulerar också hjärnan och ger social kontakt. Klicka här för mer information om social träning.

Innan du beger dig ut måste du välja ett lämpligt koppel, kanske ett med utdragbar lina till dess att du vet att valpen inte kommer att smita. Du kan också använda en sele om valpen har en tendens att dra mycket i kopplet.

Sedan är det upp till dig att hitta strövområden och parker där hundar får gå okopplade. Skogsområden och fält på landet kan vara mycket roliga för dig och din valp, men kontrollera först att du kan släppa valpen lös - och se upp för boskap! Glöm inte heller bajspåsar.

 

Överdriv inte

Daglig motion hjälper att utveckla valpens muskelstyrka och uthållighet, men du ska inte gå till överdrift. Korta och många promenader tillhör dagordningen. Även om du kan bli frestad att börja komma ut i naturen med din nya kompanjon, måste du komma ihåg att den är en bebis som ständigt utvecklas. Försök att inte spara hela veckans aktiviteter och motion till långa promenader vid veckosluten, eftersom valpen kan bli utmattad och få skelett- och ledproblem.

Det kan inte betonas tillräckligt hur viktigt det är att kontrollera omfattning och frekvens av motion. Om du är osäker på hur mycket motion valpen ska få, bör du rådgöra med din veterinär.

[ ↑ skip to content ↑ ]