[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Håll valpens tänder i bra skick

Tandutveckling

När valpen är tre till fyra veckor gammal kommer mjölktänderna att börja växa fram. Valpar får sammanlagt 28 mjölktänder. Vid 3 till 4 månaders ålder börjar tänderna lossna. De ersätts då med de "permanenta" tänderna.

Valpen bör ha tappat sina mjölktänder innan vuxentänderna växer fram. Om valpen börjar få vuxentänder medan mjölktänderna sitter kvar, bör du rådgöra med din veterinär.

De första permanenta tänderna som växer fram är oftast framtänderna i överkäken, och de sista är bakre kindtänderna. De flesta valparna besväras inte av framväxten av nya tänder, men kan utsöndra mer saliv under denna period. Den genomsnittliga hundmunnen har 42 tänder. Normalt finns det 22 tänder underkäken och 20 tänder i överkäken. Hunden har 6 övre och 6 nedre framtänder, 4 hörntänder, 16 främre kindtänder, och 4 övre och 6 nedre bakre kindtänder.

 

Tandproblem

 

Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:

  • Dålig andedräkt

  • Blödande tandkött

  • Tandsten och plack

Genom att borsta hundens tänder varje dag kan du undvika tandproblem. Därför är det bra att börja redan så tidigt som möjligt. Be din veterinär att rekommendera en tandkräm för hundar (tandkräm för människor får inte användas) och en lämplig tandborste.

Borsta hundens tänder

Börja med att koppla hunden.

Sätt dig med valpen så att du kommer åt valpens mun på ett bra sätt.

Sätt lite tandkräm på fingret och låt valpen få slicka av det och börja sedan massera in det försiktigt på tänderna.

När valpen har vant sig vid detta kan du börja använda tandborsten.

Dra försiktigt tillbaka kinden så att du kommer åt kindtänderna.

Borsta med runda rörelser, och se till att borsta där tandköttet möter tänderna.

Försök också att borsta de bakre kindtänderna.

Det är viktigt att hålla valpen lugn och avslappnad och ge den massor av beröm under hela proceduren.

Även om tandborstning kan vara en svår uppgift till en början, blir det allt enklare med lite övning. Om valpen vänjer sig redan tidigt kommer det att bli en enkel uppgift för er båda i framtiden. Förutom tandborstning, finns det även särskilda hundfoder som hjälper till att hålla valpens tänder och tandkött friskt när den blir vuxen, som t.ex. Hill's™ Science Plan™ Oral Care. De särskilt utformade foderbitarna polerar tänderna och håller dem fria från plack.

[ ↑ skip to content ↑ ]