[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hantera din valp runt tikar som löper


Vid den här tiden börjar hanhundar att intressera sig för det motsatta könet, om än något förvirrat. För vissa hundar kan kuddar, möbler eller till och med ägarens ben fungera verktyg för att bli kvitt frustrationen och påhopp är sällan ovanligt vid denna ålder. Trots att detta är både irriterande och pinsamt så lugnar detta beteende vanligtvis ner sig efter några månader men en del hundar fortsätter med att hoppa på olika objekt även efter. En möjlig lösning kan i de flesta fallen vara kastrering. Denna rutinoperation involverar avlägsnandet av testiklarna - den huvudsakliga källan till det hormon som orsakar detta beteende.

Dåligt beteende

Vid den här tiden börjar hanhundar att intressera sig för det motsatta könet, om än något förvirrat. För vissa hundar kan kuddar, möbler eller till och med ägarens ben fungera verktyg för att bli kvitt frustrationen och påhopp är sällan ovanligt vid denna ålder. Trots att detta är både irriterande och pinsamt så lugnar detta beteende vanligtvis ner sig efter några månader men en del hundar fortsätter med att hoppa på olika objekt även efter. Att kastrera din hanhund är i de flesta fallen en bra lösning, och blir vanligare och vanligare i Sverige. Denna rutinoperation involverar avlägsnandet av testiklarna - den huvudsakliga källan till det hormon som orsakar detta beteende.

 

Ändrade vanor

Nästa ändring som du kommer lägga märke till är att när din hanhund växer upp så kommer han att börja lyfta på benet när han kissar. Det är ganska normalt men en liten andel hundar kan också börja märka sitt revir genom att lyfta på benet och kissa på saker i hemmet. Aggression mot andra hanhundar kan också förekomma under "tonåren". Återigen löser sig majoriteten av dessa problemen genom kastrering och många ägare väljer att kastrera sina hanhundar vid omkring sex månaders ålder innan något av dessa potentiella problem börjar uppstå.

 

Vara på sin vakt

En del unga hanhundar börjar försvara saker de anser vara deras - detta kan vara ditt hem eller din trädgård, en älskad leksak, eller till och med en familjemedlem. Medan det känns tryggt att din hund försvarar ditt hem och din familj kan ett sådant beteende orsaka problem om din hund samtidigt börjar agera aggressivt. Om din hund morrar när man närmar sig honom vid matskålen eller vid en leksak skall detta tas som ett varningstecken på att hans territoriala instinkter har blivit lite för välutvecklade. Det finns beteendeteknik som kan användas för att hjälpa din hund och veterinären ger gärna råd eller vidarebefordrar dig till en djurpsykolog. Territorial aggressivitet kan ibland botas med hjälp av kastrering.

 

Äkta kärlek

Det finns en typ av beteende som du kanske upptäcker, som bara uppstår då och då. Det är när en tik löper i området och du upptäcker att din hanhund tappar matlusten, blir ledsen och håglös - eller rastlös och angelägen om att få ströva. Det är inte ovanligt att hanhundar försöker att rymma för att hitta tiken. Detta kan resultera i att hunden blir inblandad i en olycka eller springer vilse. Extra uppmärksamhet och lite pjosk hjälper honom igenom denna olyckliga tid. Och precis som tonåringar kommer en del hanvalpar vara svårare än andra men tack och lov tar sig de flesta igenom tonåren med allas sunda förnuft mer eller mindre i behåll.

 

 

 


[ ↑ skip to content ↑ ]