[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Managing your puppy when she is in season

Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). När hon löper kommer hon att vara väldigt attraktiv för hanhundar, och om du inte är försiktig kan det sluta med en "tjuvparning" och en kull oönskade valpar.

 

Tecken på att valpen löper

Du märker förmodligen först att det droppar små bloddroppar från könsområdet. Du kanske också ser att hon kontinuerligt slickar sig om baken, vilket är ett säkert tecken på att hon löper. Kanske har du också sett en förändring i hennes beteende för övrigt, vilket inte är ovanligt när det är dags för tikar att börja löpa.

 

Hantera situationen

Till att börja med måste du hålla din valp isolerad från hanhundar under hela löpperioden, såvida du inte vill att hon ska bli en "hanhundsmagnet". När du måste ta ut henne på allmänna platser måste du ha henne i koppel och ha full uppsikt, samt hålla henne undan från hanhundar. Hormonerna kan förändra valpens beteende och gör henne uppspelt - därför är hon kanske inte lika lydig som hon brukar vara.

 

 


[ ↑ skip to content ↑ ]