[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Valpträning och uppförande

Find valuable information on puppy basics

Tidig träning

Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.Det kan mycket väl vara så att valpen fått en del träning innan du hämtar hem den, men sedan är det upp till dig.

LÄS MER

Några grundregler

När valpen växer, så kommer hans behov av att hävda sig. Valpar väljer ofta måltiderna som ett slagfält. Men att ge efter för honom är ett misstag.

LÄS MER

Introducera halsband och koppel

Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning. Vilken typ av halsband? Valpens första halsband ska ha spänne - inte kedje- eller stryphalsband. Halsbandet ska sitta så pass löst att du kan få in två fingrar mellan halsbandet och halsen. Halsband för första gången? Välj en tid och miljö som är positiv för valpen, t.ex. före måltiden, lek, eller innan ni ska utomhus.

LÄS MER

Beteendeträning för din valp

Även din nya valp utan tvekan är otroligt söt och kär, är den inte född med gott uppförande. Uppfödaren kan naturligtvis ha lärt den de inledande faserna av renlighet, men det är upp till dig att forma din valps beteende som din hund.

LÄS MER

Flockledaren - din valp eller du?

Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att tidigt fastlägga några regler, kommer du att hjälpa din valp att känna sig trygg och utvecklar därmed ett band mellan dig och din hund.

LÄS MER

Lär genom lek

Att leka med valpen är både roligt och spännande. Men det är samtidigt början på valpens tidiga träning. Lekarna hjälper dig med att snabbt få en stark och nära relation till din valp, och dessutom är det hälsosamt.

LÄS MER

Avlägsna dåligt beteende

Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.

LÄS MER

Valppsykologi

Det kanske viktigaste du kan göra för din valp är att lära dig lite hundpsykologi. En grundläggande förståelse av hundpsykologi kommer att hjälpa dig och hunden att leva i harmoni.

LÄS MER

Varför skäller din valp?

Att skälla är naturligt för hundar och du bör förvänta dig att valpen blir en vuxen hund som faktiskt skäller ibland. Det är orealistiskt att tro att du kan stoppa hunden från att skälla över huvudtaget, men din familj (och grannarna) blir nog glada om skällandet kan hållas i styr.

LÄS MER

Grundläggande kommandon med hjälp av klicker

Din valp kommer att älska att behaga dig; och kommer att njuta av ditt godkännande och att visa upp sig för att få det! Din valp förväntar sig, att det är du som bestämmer, så det ska bli riktigt kul att lära din valp att uppföra sig ordentligt. När valpen har lärt sig några av de grundläggande kommandon, kommer det att bli mycket lättare för dig att kommunicera med din valp, och det kommer att hjälpa dig att bygga upp en relation med din valp. Till exempel kan du vara säker på att din valp kommer när du kallar, gör som du säger och uppför sig fint när du är ute och omkring.

LÄS MER

När din valp löper

Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Om du inte planerar att avla valpar har din hund ingen fördel av att löpa. Många ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.

LÄS MER

Hantera din valp runt tikar som löper

Vid ungefär sex månaders ålder kommer din valp att förändras från minderårig till tonåring. Detta medför en förändring i såväl kroppsform som att växten saktar ner och kroppen börjar fyllas ut. Långbenta rangliga valpar kommer att anta mer eleganta vuxna proportioner över de kommande sex månaderna.

LÄS MER

Tonårsvalpar kan vara prövande

Om du trodde att bara människor som kan vara i den svåra tonårsåldern, tänk om! Valpar kommer i tonåren när de är ca 6 månader gamla, och blir ofta mycket oberoende när de testar gränserna och söker att visa sin självständighet. Valpen kommer förmodligen försöka att utmana dig i din ledarroll, och du kanske märker en kraftig nedgång i dens lust att behaga dig! Symptomen förvärras av hormonella förändringar i samband med att könsdriften mognar. Om du inte redan har fått din valp kastrerad, är det dags nu.

LÄS MER

Hjälp din valp socialisera

"Socialisering". Det låter som ett stort och viktigt ord - och det är det också eftersom det handlar om att se till att valpen växer upp och blir en sällskaplig vuxen hund som får ut det mesta av livet.

LÄS MER

[ ↑ skip to content ↑ ]