[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Valpträning och uppförande

Find valuable information on puppy basics

Tidig träning

Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.Det kan mycket väl vara så att valpen fått en del träning innan du hämtar hem den, men sedan är det upp till dig.

LÄS MER

Några grundregler

När valpen växer, så kommer hans behov av att hävda sig. Valpar väljer ofta måltiderna som ett slagfält. Men att ge efter för honom är ett misstag.

LÄS MER

Introducera halsband och koppel

Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning. Vilken typ av halsband? Valpens första halsband ska ha spänne - inte kedje- eller stryphalsband. Halsbandet ska sitta så pass löst att du kan få in två fingrar mellan halsbandet och halsen. Halsband för första gången Välj en tid och miljö som är positiv för valpen, t.ex. före måltiden, lek, eller innan ni ska utomhus.

LÄS MER

Beteendeträning för din valp

Din nya valp kom inte med gott uppförande ingår. Visst, kan hans uppfödare har infört honom till några grundläggande potträning, men sättet han beter sig som din hund är helt upp till dig.

LÄS MER

Flockledaren - din valp eller du?

Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren.

LÄS MER

Lär genom lek

Att leka med valpen är både roligt och spännande. Men det är samtidigt början på valpens tidiga träning.

LÄS MER

Avlägsna dåligt beteende

Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.

LÄS MER

Valppsykologi

Det kanske viktigaste du kan göra för din valp är att lära dig lite hundpsykologi. En grundläggande förståelse av hundpsykologi kommer att hjälpa dig och hunden att leva i harmoni.

LÄS MER

Varför skäller din valp?

Att skälla är naturligt för hundar och du bör förvänta dig att valpen blir en vuxen hund som faktiskt skäller ibland. Det är orealistiskt att tro att du kan stoppa hunden från att skälla över huvudtaget, men din familj (och grannarna) blir nog glada om skällandet kan hållas i styr.

LÄS MER

Grundläggande kommandon med hjälp av klicker

Valpen kommer att älska att behaga dig, han kommer att njuta ditt godkännande och kommer att visa upp för att få det! Men han förväntar sig att du är ansvarig, så lära honom att bete sig ska bli jättekul. Och när han lärt sig några grundläggande kommandon kommunicera med din valp kommer att bli mycket lättare, och hjälpa dig att bygga din relation med honom. Till exempel kommer du att kunna se till att han alltid kommer när han kallas, går till häl, och beter sig bra när ute.

LÄS MER

Managing your puppy when she is in season

Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). När hon löper kommer hon att vara väldigt attraktiv för hanhundar, och om du inte är försiktig kan det sluta med en "tjuvparning" och en kull oönskade valpar.

LÄS MER

Hantera din valp runt tikar som löper

Vid ungefär sex månaders ålder kommer din valp att förändras från minderårig till tonåring. Detta medför en förändring i såväl kroppsform som att växten saktar ner och kroppen börjar fyllas ut. Långbenta rangliga valpar kommer att anta mer eleganta vuxna proportioner över de kommande sex månaderna.

LÄS MER

Tonårsvalpar kan vara prövande

Om du trodde var "fruktansvärt tonåring syndrom reserverad för människor, tänk igen! Valpar slog tonåren runt sex månader och kommer ofta bli ganska egensinnig när de testar gränserna och hävda sin självständighet. Valpen kommer förmodligen utmana ditt ledarskap nu och du kan märka en kraftig nedgång i sin önskan att behaga dig! Allt detta förvärras av hormonell uppgång följd av växande sexuell mognad. Om du inte redan har haft valpen kastreras, är nu ett bra tillfälle att göra det.

LÄS MER

Hjälp din valp socialisera

Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck.

LÄS MER

[ ↑ skip to content ↑ ]