[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hundhjältar: Räddningshundar

Hundar är inte bara fantastiska husdjur, utan de spelar också en viktig roll i andra delar av vårt samhälle. Räddningshundar är ovärderliga i många katastrofsituationer, och vissa experter uppskattar att en hund kan utföra lika mycket arbete som över 20 människor.

Räddningshundar kan genomsöka mycket större ytor än människor kan, och eftersom de har mycket bättre luktsinne, syn och hörsel kan de upptäcka mycket subtila livstecken.

Det faktum att hundar arbetar snabbare än människor är en stor faktor i den ökade överlevnaden vid katastrofer, och särskilt vid snöskred. Över 90% av alla offer överlever om de hittas inom 15 minuter efter att de blivit begravda. Den siffran minskar dramatiskt till bara 30% om de hittas efter 30 minuter.

Räddningshundar har vanligen utbildats för att göra ett av två jobb: spåra en doft eller söka av ett område. Dessa två uppgifter kräver olika förmågor och utbildning. Om någon har gått vilse i vildmarken spårar räddningshunden upp personen med hjälp av ett föremål som tillhört den försvunna för att hitta doften. Hunden följer sedan doften tills den har hittat den försvunna personen.

Efter en jordbävning eller ett snöskred måste räddningshunden snabbt lokalisera alla personer som kan vara i fara. Det betyder att den måste hålla nosen i luften och instinktivt känna av mänskliga dofter runt katastrofområdet. När hunden upptäckt en plats kan teamet börja gräva för att hjälpa till att få fram den person som kan ha begravts.

De hundar som används mest som räddningshundar är raser som tagits fram för att fårvallning eller jakt, eftersom de ofta har rätt driv, men andra hundar med rätt temperament kan också bli räddningshundar efter korrekt utbildning.

Den viktigaste komponenten för en bra räddningshund är den omfattande utbildningen. De måste uppvisa oklanderlig lydnad och vara både mentalt och fysiskt redo för arbetet. De måste vara förberedda på ett antal olika scenarion, från jordbävningar till katastrofer i stadsmiljö, snöskred och vildmark.

Att arbeta i katastrofområden är stressigt för både de människor och hundar som deltar i eftersök och räddningsarbete. Så det är jätteviktigt att dessa hundar bibehåller högsta möjliga nivå av fysisk hälsa och känslomässigt välbefinnande.

Alla hundar, oavsett om de är hårt arbetande räddningshundar eller sällskapsdjur hemma, behöver rätt näring för att leva ett långt och friskt liv. Det är därför vi på Hill’s strävar efter att ta fram förstklassigt foder för hundar av alla storlekar, raser och åldrar.

[ ↑ skip to content ↑ ]