[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Få rätt på fakta: Vanliga myter om din katt

Orangespräcklig katt sover med rosa halsband

Vi har alltid fascinerats av kattens mystiska beteende. Det är inte alltid lätt att räkna ut vad de tänker eller känner men det finns många olika berättelser och myter som behöver stickas hål på. Här hittar du några:

1. Katter landar alltid på fötterna.

Nix, inte alltid. Katter är väldigt viga men de kan faktiskt skada sig ordentligt om de landar fel. Enligt Animal Medical Center använder veterinärer ord som ”high-rise-syndrom” för att beskriva kattskador orsakade av fall. Dessa omfattar stukningar, benfrakturer och andningsproblem. Tvärtom vad folk tror är katter mer benägna att skada sig vid fall från låga höjder än höga eftersom de inte har tid att vända kroppen rätt inför en säker landning. Se till att din egen katt är säker genom att dina fönsterkarmar är intakta och inte har några hål i sig och se till att dina bokhyllor och bordsytor inte är attraktiva platser för din katt.

2. Katthonor ska föda innan de steriliseras

Enligt The Human Society är det motsatsen som gäller. Att bestämma sig för att sterilisera sin katt är ett stort beslut men det är bra att göra det innan din katt blir mamma. Organisationer som The Human Society och ASPCA uppmuntrar kattägare att sterilisera sina katter för att undvika överpopulation som fyller katthem till bredden och utsätter katter (och deras kattungar) för att bli övergivna.

3. Katter kan inte tränas

Om du tänker på djur som utför massa tricks kanske det inte är en katt du tänker på först, men visste du det här: Katter kan tränas! Om du lär din katt att göra olika saker kan detta stärka bandet mellan er. Det finns faktiskt en katt som heter Tuna som spelar olika instrument och turnerar USA runt (däremot sjunger hon inte). Träning innebär inte alltid rekreation även om det är viktigt att träna och uppmuntra klassiska beteenden som att gå på lådan när det är dags. Katthem erbjuder ibland gratis utbildning för kattägare, men be gärna din veterinär om tips också. Med lite beslutsamhet och tålamod kan du och din katt ha er egen föreställning!

4. Det är ok för en katt att äta lite choklad

Trupanion avråder starkt från att ge katter choklad, och med detta avses alla sorter. Choklad innehåller teobromin som är en alkaloid som är giftig för både katter och hundar. Mörk choklad är till och med ännu skadligare än mjölkvarianten eftersom den innehåller ännu högre nivåer av teobromin. Kemikalierna finns även i kakao så låt aldrig din katt smaka på varm choklad heller. Dessutom kan inte en katt matsmältning spjälka mjölk speciellt bra och det kan leda till tarmproblem som diarré. Så spara godsakerna för den övriga familjen och se till att din lilla katt håller sig frisk och glad.

5. Inomhuskatter kan inte bli sjuka

Bara för att din lilla krabat vistas inomhus hela tiden innebär det inte att den inte är mottaglig för sjukdomar. Sanningen är den att alla katter kan drabbas av sjukdom, även om de aldrig har satt en tass utanför dörren. Experter vid Cat Fanciers' Association (CFA) påpekar att inomhuskatter är mer utsatta för luftburna bakterier eller bakterier som sitter på kattägarens kläder. Om du har en hund som ofta är ute kan den också dra in ovälkomna organismer. Tänk på att katter kan bli sjuka av att äta insekter som bär på liknande sjukdomar. Prata gärna med din veterinär om preventiv behandling som håller din katt skyddad. Och kom ihåg att ta av dig skorna innan du går in!

6. En katt kan kväva en bebis

Av alla kattmyter som finns är den här nästan på gränsen till vidskeplig, men inte desto mindre är den ett orosmoment för familjer med bebisar och små barn. De goda nyheterna? Det hela har överdrivits väldigt även om Live Science bekräftar att katter tycker om att gosa in sig och trycka sin varma kropp mot någon – hela ursprunget till myten. Eftersom många katter rullar ihop sig nära sin ägares huvud, nacke eller bröst är det viktigt att du håller katten borta från barnets eftermiddagsvila och väntar tills ditt barn är tillräckligt stort innan du låter katten sova i samma rum.

7. Det är löjligt att borsta tänderna på en katt. Kom igen.

Faktum är att det är bra att borsta kattens tänder. När du borstar din katts tänder får den en friskare andedräkt och du minskar risken för orala sjukdomar. Och dessutom har du möjlighet att se så att allt står rätt till med tänder och tandkött. Så avfärda inte  tandborstningen! Den gör det trevligare att vistas i närheten av din katt och motverkar ett antal hälsoproblem. Be din veterinär om hjälp att visa hur tandborstning går till.

8. Katter har nio liv. Behöver de kontrolleras regelbundet?

Självklart! Katter har bara ett liv! Därför är det viktigt att boka in regelbundna besök hos veterinären för att se till att din katt lever länge, lyckligt och väl. Din katt ska inte bara besöka veterinären när den är sjuk. Den behöver även genomgå en årlig hälsokontroll, vaccineras, få tänderna undersökta och näringsintaget uppföljt. Precis som vi mänskliga varelser! Du tror kanske också att katter är immuna allvarliga och smittsamma sjukdomar, men det är bara ännu en myt. Katter ska vaccineras regelbundet enligt lokala regler. Vaccinationer är ett bra sätt att skydda din katt mot infektioner.

9. Min katt kan mycket väl äta överblivna middagsrester

Visste du att en liten bit ost för katten motsvarar tre chokladkakor för dig? Middagsrester är bara tomma kalorier för katten. En katt behöver en välbalanserad kost som passar det livsstadie den befinner sig i och de behov den har. Kattfoder som Hill’s Science Diet är jättebra eftersom det ger din katt det den behöver utan överskott av näringsämnen som kan vara skadliga för din katt.

10. Min katt rör på svansen, betyder det att den är lycklig?

Kanske ... man kan aldrig vara säker med en katt. Katter brukar röra på svansen när de tänker eller är upprörda. Katter kommunicerar via ett avancerat kroppsspråk och ljud, som människor. Lär dig att läsa av din katt så skapar ni en ännu bättre relation.

11. Jag behöver inte motionera min katt

Du kan och ska motionera din katt. Katter behöver både mental stimulans och fysisk aktivitet. Katter bör vistas inomhus för sin egen säkerhet och det finns många lekar och leksaker som kan hålla dem aktiva och friska.

12. Gravida kvinnor undviker katter på grund av potentiell smittorisk (toxoplasmos)

Gravida kvinnor kan visst umgås med katter; det är kattlådan de ska hålla sig borta från. Toxoplasmos sprids via avföring och kattsand. Så länge gravida kvinnor undviker kontakt med kattlådan och låter någon annan rengöra den finns det ingen risk. Du kan lugnt fortsätta att mysa med din katt trots att du är gravid.

13. Tappar katten balansen utan sina morrhår?

Det är svårt att föreställa sig hur den här myten började! Katter använder sina morrhår för att känna sig fram, men inte för att behålla balansen. Positionen på kattens morrhår kan också vara en indikation på hur den mår. Klipp aldrig en katts morrhår och dra inte i dem! Morrhåren sitter djupt rotade i huden vid många nervtrådar.

14. Har du mjölk? Har du katt? Kan din katt dricka mjölk?

En söt liten katt hukar sig över en mjölkskål. Finns det något mer naturligt? Sanningen är den att katter inte riktigt tål mjölk. Många katter får diarré av mjölk och för mycket mjölk kan snabbt leda till problem med övervikt. Det bästa du kan göra är att ge katten en balanserad kost som är speciellt framtagen för katter. Häll mjölken över morgonflingorna istället.

15. Om en katt äter gräs innebär det att den är sjuk

Det finns många teorier om gräskonsumtion hos katter, men veterinärerna har inte något exakt svar. Däremot visar forskningen på något intressant: katter kanske helt enkelt gillar att äta gräs. Så få inte panik om din katt tar ett smakprov av er gräsmatta ibland. Om avsmakningen förvandlas till en daglig gräsfest ska du däremot prata med din veterinär.

16. Om du lägger vitlök i kattfodret kan den bli av med maskarna.

Visst, vitlök är alltid festligt, men inte för katter, som kan få blodbrist av det.

Så länge du vet vad som gäller kan din lilla familjemedlem leva ett aktivt och sunt liv. Och oroa dig inte för att din katt har tappat sin mystiska aura nu, den kommer alltid att vara väldigt speciell! Lär känna din katt och förbered dig på många roliga stunder tillsammans!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O’Brien är skribent och kattägare. Följ henne på Twitter och Instagram @brovelliobrien.

[ ↑ skip to content ↑ ]