[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Lider din katt av besvär i urinvägarna?

Kissar din katt utanför lådan? Verkar den ansträngd när den kissar? Om den gör det kan den lida av FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Detta är ett vanligt, allvarligt och smärtsamt tillstånd. Det kan dock ofta behandlas enbart genom att byta till ett annat foder.

FLUTD är samlingsnamnet för olika typer av infektioner, inflammatoriska sjukdomar och andra tillstånd som påverkar kattens nedre urinvägar. FLUTD kan ha många orsaker, till exempel stenar i urinblåsan som bildas om fodret innehåller för höga halter av vissa typer av mineraler.

Även stress kan i vissa fall vara en bidragande orsak. Ett välbalanserat foder med tillskott av stressreducerande L-tryptofan och hydrolyserat mjölkprotein kan göra att din katt känner sig lugnare. Enkla förändringar av hemmiljön kan också ha en god effekt, som till exempel att göra i ordning en bekväm plats med högt läge där katten kan ta igen sig i lugn och ro.

FLUTD kan också innefatta urinvägsinfektioner, men det är inte särskilt vanligt. Om du upptäcker att din katt har blod i urinen är det troligare att den har urinstenar eller lider av ett vanligt tillstånd som kallas felin idiopatisk cystit (FIC). FIC innebär att katten ofta även har en inflammation i urinblåseväggen.

Om katten har problem med att kissa kan det bero på att urinvägarna är blockerade. Kontakta veterinär omedelbart eftersom ett sådant tillstånd är akut och kan leda till dödsfall om det inte behandlas omgående.

På vår webbplats kan du läsa mer om orsakerna till FLUTD, och hur det kan behandlas med ett speciellt sammansatt foder.

[ ↑ skip to content ↑ ]