[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Ge din katt en massa kärlek i julklapp!

När storhelgerna närmar sig är det ett utmärkt tillfälle att visa din lilla kattkompis lite extra kärlek – här kommer några tips på hur du kan förgylla storhelgerna för din katt!

  • Slösa med kärlek, inte kalorier! Din katt kommer säkert att tigga efter en munsbit av julskinkan, men vad den verkligen menar är, ”jag vill också vara med!” Katten vill bara delta i julfirandet. För visst är det så katterna uppfattar verkligheten – alla festliga stunder handlar väl om dem, eller hur? Ge katten en speciell gåva i år, men inte något ätbart! Det kan vara en hemgjord leksak (under uppsikt, förstås) till exempel en egen snurra, eller kanske en liten julstrumpa fylld med kattmynta. Omslagspapper och snören kan också vara roliga leksaker, men se till att katten inte får i sig små bitar av papper eller snören. Det här är mycket roligare saker att få, än något att äta och dessutom bidrar det till att katten förbränner kalorier istället för att lägga på sig.
  • Plocka undan! Ytterligare ett skäl att ge kärlek i stället för något att äta, är att mycket av det som vi människor äter antingen är rent skadligt för katter eller gör att de får ont i magen. Plocka undan choklad, släng matrester och undvik giftiga blommor som amaryllis, liljor eller julstjärnor. Andra trevliga saker som hör julen till, men som du bör hålla utom räckhåll för din katt, är oemotståndligt glittrande julpynt, prydnadssaker (som kan gå sönder), tända ljus (en fladdrande ljuslåga bara måste inspekteras av en nyfiken katt) och frestande inslagna ömtåliga julklappar. Det handlar inte enbart om att saker kan gå sönder utan om din katts säkerhet.
  • Servera något extra gott! I stället för att lägga upp en extra portion av julmaten till katten (leder garanterat till magbesvär), kan du ge den en läcker godbit som den verkligen kommer att gilla och som inte ger den magbesvär. Burkfoder och portionspåsar från Hill’s är perfekta festmåltider. Det finns många olika smaker att välja bland. Välj något som passar till det som resten av familjen äter!
  • Tänk på kattens säkerhet och trygghet: Mitt i julfirandets glädje och kaos är det lätt att glömma bort att inte alla upplever firandet på samma sätt. För din katt kan det konstanta stojet och stimmet, de nya dofterna och ljuden och den allmänna kalabaliken bli en riktigt besvärlig upplevelse. Katter föredrar lugna och förutsägbara dagar. Jullovslediga barn, gäster, musik, fester, dörrklockan och storstädning (dammsugning i synnerhet) kan bli för mycket även för den lugnaste katt. Ta hänsyn till katten genom att genomföra förändringar (julpyntning till exempel) långsamt, i stället för allt på en gång. Se till att den kan dra sig undan någonstans i lugn och ro (låt den vara i fred när den krupit undan). Håll också koll på att inte någon av gästerna eller familjen råkar släppa ut katten i kylan, om den inte är van vid att vara ute när det är kallt.
[ ↑ skip to content ↑ ]