[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hålla en äldre hund ung: så här uppmuntrar du vitalitet

Du som tar hand om en äldre hund står inför en del utmaningar, men ditt nära förhållande till hunden betyder att varje stund ni kan tillbringa tillsammans är viktig för er båda. Därför vill du givetvis se till att de stunderna blir så många som möjligt. Så hur hjälper man en äldre hund känna sig yngre? För det första ska du ge hunden foder av hög kvalitet som är särskilt anpassat för äldre hundars hälsa, men det är också viktigt att hålla hunden fysiskt och mentalt aktiv. Om du följer de råden har du gjort en hel del för att ni ska få ut det mesta av din trogna följeslagares gyllene år.

När ses en hund som "äldre?"

Det beror på storleken och rasen. I allmänhet når större raser mogen vuxenålder och seniorstatus tidigare än mindre raser. En analys av 2,5 miljoner veterinärjournaler för hundar som gjordes av djursjukhuset Banfield Pet Hospital visade att blandrashundar som väger över 40 kilo normalt blev åtta år gamla. Samma analys visade att hundar under nio kilo i genomsnitt levde elva år. Veterinärer rapporterar att den typiska livslängden för stora raser också varierar efter vikt. Bulldogg, mastiff och grand danois har kortast livslängd (6 och 7 år) medan cairnterrier, Jack Russell, shih tzu och andra små raser har den längsta förväntade livslängden (13 och 14 år).

Om du känner till det kan du bättre förstå din hunds förändrade behov och hålla dig informerad om vilka tecken du ska titta efter som kan visa att hunden börjar gå över till en lite långsammare takt och att hundens behov av omvårdnad kan förändras. Men även en äldre hund kan vara glad och livlig. Läs vidare, så får du veta mer om ålderstecken och vad du kan göra för att hålla din hund lika livfull och energisk som i yngre dagar.

Vilka ålderstecken ska jag titta efter?

Många av ålderstecknen hos äldre hundar är desamma som hos äldre människor.

 • Synförlust. Gråstarr, glaukom, progressiv näthinneatrofi och plötslig förvärvad degeneration av näthinnan är de vanligaste orsakerna till synproblem hos äldre hundar. Det innebär ofta speciella utmaningar för resten av familjen att ta hand om en hund med synproblem, men behöver inte innebära sämre livskvalitet för hunden.
 • Orala problem. Tandsten, gingivit och tand- och tandköttssjukdomar är allvarliga hälsoproblem för hundar. Enligt Banfield-studien har små raser (bland annat tax, yorkshireterrier, shih tzu och malteser) den högsta prevalensen av tandsjukdomar. Om problemen inte behandlas kan de leda till infektion, tandlossning, skelettskada och smärta i munnen. Prata med veterinären om din hund visar symtom som blödande tandkött eller dålig andedräkt.
 • Viktuppgång (eller viktnedgång). Äldre hundar som har ont brukar röra sig mindre, vilket kan göra att de går upp i vikt. Om din hund i stället går ner i vikt utan förklaring kan det bero på problem med tänderna eller magen eller andra hälsoproblem.
 • Ledsmärta. Artrit hos äldre hundar är ett av de vanligaste hälsoproblemen veterinärer ser. Det kan vara svårt att ställa diagnosen eftersom hundar ofta bara visar otydliga symtom på smärtan de upplever. Som matte eller husse kan du titta efter tecken på artritsmärta, till exempel att hunden är mindre intresserad av att leka, är försiktig när den går i trappor eller hoppar upp på möbler och går upp i vikt.
 • Senilitet. Veterinärer rapporterar att 50 procent av alla hundar över 11 års ålder visar tecken på kognitiv nedsättning. Några vanliga tecken är desorientering, oro, oförmåga att klara vardagsrutinerna och putsa sig och att hunden slutar vara rumsren.
 • Vill du ha mer information om ålderstecken hos hundar? Titta på listan över ålderstecken att hålla ögonen på hos äldre hundar, som kan vara till hjälp för dig. Här får du information om forskningen om åldrande och kan jämföra din hunds ålder med en människas ålder för att få ett bättre begrepp om var i livet din trogna följeslagare befinner.

  Hur kan jag underlätta för min åldrande hund?

  Fråga veterinären hur du bäst väljer foder som är anpassat till hundens hälsa och förändrade behov. Det finns ett antal foder som är särskilt anpassade för äldre hundar och vanliga krämpor, bland annat Hill's® Science Diet® Youthful Vitality. Youthful Vitality utvecklades särskilt med tanke på äldre hundars behov. Det bidrar till att motverka effekten av åldrandet och hålla din hund aktiv och energisk. Det ger också stöd för friska kroppsliga funktioner som kan försämras när din hund blir äldre.

  Det är också viktigt att vara uppmärksam på hundens munvård när den blir äldre. En god tandhygien ger en god allmän munhälsa. Om hunden vägrar att få sina tänder borstade finns det godis som hjälper till att hålla tänderna rena.

  Den som tar hand om en äldre hund behöver vara uppmärksam på beteendeförändringar. Om du märker förändringar, till exempel att din hund blir mer aggressiv, tappar aptiten eller dricker oftare ska du rådfråga veterinären för att få ett expertutlåtande. Varje förändring av din hunds regelbundna rutiner kan vara ett tecken på ett hälsoproblem som kan behandlas ifall det upptäcks tidigt, innan det har hunnit utvecklas till något allvarligare. Därför är det viktigt med regelbundna hälsokontroller för din hunds allmänna hälsa, och nu när din hund har blivit äldre är det viktigare än någonsin. Åldersrelaterade symtom kan vara subtila. Ett sätt att hjälpa din veterinär är att öka antalet undersökningar till två gånger om året, så att han eller hon kan fastställa en basnivå och snabbt avgöra om hunden inte mår bra.

  Tänk på att din hund behöver ha det bekvämt på äldre dagar. Regelbunden motion, promenader, apportering och inomhuslekar kan hålla extrakilona borta och även motverka den långsamma nedbrytningen av lederna. Se till att hunden alltid har tillgång till vatten och låt hunden vila om den verkar trött. Halkfria mattor kan hjälpa hundar som är rädda för att halka på glatta trägolv. En portabel ramp kan göra det lättare för hunden att ta sig in i bilen. En ortopedisk hundsäng kan ge en äldre hunds värkande kropp välbehövlig vila.

  För att hålla hundens hjärna i form kan du anmäla er till en kurs (det går att lära en gammal hund sitta!), ge hunden "foderpussel" eller leka kurragömma med hundgodis.

  Och självklart ska du ge hunden massor av kärlek. Du och din hund har säkert alltid gosat, men nu är det viktigare än någonsin för din hund. Även en hund som har levt ett långt liv kan fortsätta leva längre och njuta mer av livet. Med rätt omvårdnad och uppmärksamhet kan din hund fortsätta leva ett härligt liv på ålderns höst.

  Medarbetarbiografi

  Kara Murphy

  Kara Murphy

  Kara Murphy är frilansskribent och bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

[ ↑ skip to content ↑ ]