[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Vanliga hälsoproblem hos överviktiga katter

Spräcklig katt kurar mot orange bakgrund

Tycker du att din katt har blivit lite rund på sistone eller har den plötsligt börjat tappa i vikt? Vi människor känner snabbt om vi har gått upp i vikt genom att byxorna börjar spänna. När det gäller din lilla kattvän är det däremot andra varningssignaler du ska reagera på. Om din katt måste tampas med en stor mage kan du följa de här hälsotipsen.

Övervikt

Vissa katter är synbart överviktiga medan andra håller på att bli det och här missar deras ägare förmodligen några viktiga varningstecken. Det första? Vikten pendlar väldigt mycket. Om din katt går kraftigt ner i vikt ska du också oroa dig, speciellt om den tidigare har varit överviktig. En del sjukdomstillstånd kan göra att din katt går upp i vikt medan andra kan uppstå eftersom kattens övervikt gör den sjuk. Om din katt uppvisar tecken på sjukdom ska du kontakta din veterinär, som kan avgöra om din katt behöver göra sig av med några kilon.

Ett annat tecken på förestående övervikt är om din katt hela tiden är hungrig. Om du ger din katt en fiber- och proteinrik kost stimuleras kattens metabolism samtidigt som kattens mättnadskänsla varar längre. Om du ser till att din katt får i sig rätt näringsämnen blir den mer aktiv, äter mer sällan och har större möjlighet att behålla en sund vikt.

För lite aktivitet

Ett annat tecken på att du har en överviktig katt är om den helt plötsligt blir mindre aktiv. När en katt har steriliserats eller kastrerats får den en långsammare metabolism (ämnesomsättning) vilket innebär att den blir mindre aktiv och behöver färre kalorier. Om kaloriintaget inte justeras kan din katt gå upp i vikt och bli överviktig.

När du kontrollerar kattens aktivitetsnivå ska du tänka på hur gammal den är. Äldre katter brukar bli mindre aktiva och behöver inte längre äta lika mycket. Om din katt precis har kastrerats eller steriliserats eller har ätit samma mängd hela tiden kan det vara bra att kolla aktivitetsnivån för att se om den stora matmängden tröttar ut katten. Kattägare som anpassar eller skär ner på antalet måltider (eller storleken) noterar ofta hur kattens aktivitetsnivå ökar igen. Be din veterinär tipsa om kattfoder som är speciellt anpassat för steriliserade eller kastrerade katter. Den här typen av foder anpassas efter kattens metabolism och minskar risken för att katten får för mycket foder i sig.

Serverar du för mycket foder?

Det första steget i att hjälpa en katt att gå ner i vikt är att kontrollera hur mycket foder du lägger i skålen. Med hjälp av din veterinär kan du välja ett foder som är anpassat efter kattens ålder och näringsbehov. Ditt val av foder ska innehålla samtliga näringsämnen din katt behöver för att hålla sig frisk och sund. En katt ska alltid undvika människomat och produkter fyllda med konstgjorda smakämnen och tillsatser. Är du osäker på fodertyp eller hur mycket foder din katt behöver? Börja med att läsa på förpackningens baksida för att se vilken mängd du borde servera. Ta gärna ett mått till hjälp så att du har koll på hur mycket foder du dagligen serverar din katt. Katter som får två eller tre mindre (och uppmätta) mål per dag brukar hålla en bra vikt.

Är du osäker på hur mycket foder du kan ge din katt per dag ska du diskutera mängd och frekvens med din veterinär. Även om baksidan på foderpaketet ger en ungefärlig uppfattning om hur mycket din katt bör äta är din veterinär bäst på att avgöra vilken typ av foder din katt behöver och hur mycket den behöver äta för att gå ner i vikt alternativt behålla sin befintliga vikt. När du vet vilken mängd och hur ofta den ska ges är nästa steg att införliva rätt dos av motion.

Hjälp din katt att träna bort sin övervikt

Justering av foder kan avhjälpa övervikt hos katter men de flesta behöver en kombination av rätt kost och motion. Självklart tar du inte med dig katten på en joggingrunda men det finns många andra sätt att röra sig tillsammans i hemmets lugna vrå. Tack vare sina förfäder har katten jakten i blodet och det är viktigt att du hittar roliga sätt för den att utöva sina inbyggda instinkter. Nya och kreativa lekar kan vara roliga både för katten och kattägaren. Ni kan exempelvis leka kurragömma eller sätta upp en liten hinderbana. Om du inte har saker din katt gärna leker med hemma kan lite nya leksaker hjälpa den att engagera sig och bli mer aktiv. Läs gärna vår lista över lekar du kan roa din katt med för att få den att röra mer på sig.

Börja med att få katten att leka i cirka fem minuter per dag. Efter några veckor kan du försöka få den att börja gå ner i vikt genom att uppmuntra den att röra sig minst tio minuter per dag. Ökad aktivitet kan hjälpa din överviktiga katt att gå ner i vikt och se till att den behåller den efteråt När din katt äter rätt och är mer aktiv kommer den att njuta av sin ökade livskvalitet, och vilken kattägare vill inte att deras lurviga lilla vän ska må bra?

Behåll vikten

Om du ser till att din katt håller sig sund och aktiv förbättrar du inte bara dess livskvalitet, det kan också bespara dig som ägare mycket pengar. Enligt PetMD spenderar kattägare varje år flera tiotals miljoner kronor på att få bukt med problem orsakade av övervikt. Oavsett om du har en överviktig katt, en katt som visar tecken på att kunna bli överviktig eller bara allmänna frågor om risken för övervikt drar hela familjen nytta av att ni reglerar er katts näringsintag och aktivitetsnivå. Om du vill att din katt ska behålla en sund vikt ska du hela tiden kontrollera aktivitetsnivån och se till att din veterinär regelbundet kontrollerar vikt och näringsbehov.

Även den kraftigaste katten har goda möjligheter till ett bättre liv med lite hjälp från sin ägare. Och misströsta inte om din katt är överviktig! Testa olika näringstips och idéer och fortsätt att samarbeta med din veterinär så att din katt håller en sund vikt.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är utbildare, mamma och kattägare som älskar en ekologisk livsstil.

[ ↑ skip to content ↑ ]