[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Bra tips för en valp vid tandframbrott

Husky som tuggar på en pinne i gräset

Det krävs mycket tid och energi för att träna upp en ung valp och även om det kan vara tufft ibland finns det inget tuffare än tandframbrott (som ofta kallas tandsprickning). Just när du tror att du har full kontroll händer det något nytt.

Du har säkert hur många frågor som helst om valpstadiet, och en av de starkaste rekommendationerna från både uppfödare och veterinärer är att en valp med tandframbrott behöver hanteras rätt.

Tappar valpen tänder?

Precis som människor börjar din valp tappa sina tänder när den är mellan tre och nio månader gammal. De ersätts så småningom av permanenta tänder som sitter kvar resten av livet, så länge du sköter din hunds tänder. Precis som en bebis kan det hända att din hund vill tugga på saker oftare när den har tandframbrott än den gör under sin övriga tid som ung hund. Det här kan bli ett problem för många ägare och valpen behöver hållas under god uppsikt under tandbristningen.

Tugga på den här

Valpar tuggar på allt de kan komma åt men under tandsprickning kan de orsaka ännu större skada än vanligt. Uttråkade valpar tar, under tiden för tandsprickningen, gärna en tugga av skor och bord eller stolsben eftersom de befinner sig så nära marken. Därför är det jätteviktigt att du förser din hund med bra tuggleksaker så att ditt hem lämnas orört och din valp kan få bukt med den irriterande känslan i munnen. En kraftig gummileksak, nylonben, pinnar och andra tuggleksaker är ett utmärkt alternativ för valpar som håller på att få tänder eftersom de är säkra och håller för starka hundkäkar.

Gul labradorvalp som tuggar på en liten leksaksfotbollDin valp kan känna viss smärta när vuxentänderna börjar tränga fram genom tandköttet. Lägg gärna in favoritleksaken i frysen i några minuter innan du förser din hund med sin tuggleksak. Andra snabba lösningar? Gnugga en isbit mot valpens tandkött för att lindra smärtan.

De flesta hundägare har redan tuggleksaker till sina valpar och om du ser till att ha sådana till hands för din lurviga lilla kompis minskar detta drastiskt risken för att dina egna favoritsaker tuggas sönder och samman. Och håll alltid din valp under nära uppsikt när du erbjuder en leksak eller godsaker för att förhindra att din valp sätter den i halsen.

Skärma av

Valpar av den mer äventyrliga sorten ska hänvisas till en specifik plats i hemmet vid tandsprickning. Med hjälp av en barngrind eller ett litet staket kan du skärma av den del av huset där det finns flest föremål att tugga på, så besparar du både dig själv och din hundvalp onödig stress. Det finns de som låter sina hundar vistas i hundbur när de inte kan ha full uppsikt över dem. Välj den lösning som passar bäst för ditt hem och fortsätt att förse din hund med tuggleksaker och godbitar för att underlätta. Här kan du läsa fler hundsäkringstips

Rätt kost

En annan viktig del när det gäller din hunds tandframbrott? Rätt kost. Även om hundar som vanligtvis äter en bra och sund kost inte behöver något komplement, såvida deras hälsotillstånd inte kräver det, är det viktigt att du stämmer av med din veterinär så att du vet att du ger din hund rätt kost. Och eftersom nästan alla hundar är i behov av professionell tandvård vid tre års ålder enligt Huffington Post är det viktigt att påbörja förebyggande tandvård när den är ung. Tandborstning. Om din hund får rätt kost och du erbjuder säkra tuggleksaker hjälper du inte bara din valp genom tandsprickningen, du hjälper den också att få behålla friska och starka tänder resten av livet.

En valps tandsprickning kan vara en tuff utmaning för många hundägare men många märker det inte ens förrän de hittar en tand i hundkorgen. Om du hittar tänder kan du bara slänga dem. En frisk valp är fullt utrustad för att tappa sina bebiständer och få vuxentänder utan hjälp. Tuggleksaker och godsaker kan underlätta för din hund och lite extra koll kan rädda ditt hem från onödiga tuggskador men bortsett från din valps vanliga tandvårdsrutin behöver du inte vidta några extra åtgärder. Valptiden fullständigt rusar fram så ta fram favorittuggbenet och njut av din lilla valp i fulla drag.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Katie Finlay

Kate Finlay bor i Los Angeles där hon jobbar som hundtränare och författare. Under de senaste sex åren har hon både jobbat som hundtränare och skrivit artiklar om hundar och träning.

[ ↑ skip to content ↑ ]