[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tio tips till hur du förbereder dig för att ta emot din hund

Beaglehund i koppel

Att ta sig an en hund kan vara överväldigande på många sätt om du inte riktigt vet var du ska börja. Men det är så klart även roligt och spännande! Den här milstolpen är det första av många tillfällen när du knyter an till din lurviga vän. Här är tio tips till hur du kan skapa en så mjuk övergång som möjligt.

1. Se till att du har allt din hund behöver hemma.

Se till att du har allt som behövs för att din hund ska känna sig trygg och bekväm innan du tar hem den. Förutom det grundläggande som halsband och koppel och mat- och vattenskålar behöver du även en hundkorg, hundgrind, leksaker, godsaker och sådant som behövs för annan omvårdnad. Se gärna även till att du har träningsmattor och enzymatiskt rengöringsmedel för olyckshändelser innan din hund är rumsren.

2. Förbered ditt hem

Precis som när du har en bebis hemma är det bra att säkra ditt hem innan du tar hem din valp. Se över ditt hem och ta bort allt som kan vara skadligt för små eller väldigt nyfikna valpar och ta även bort allt du inte vill ska tuggas sönder.

Hela familjen bör vara väl förberedd: Prata med resten av familjen om hur ni ska lägga upp utfodring, promenader och träning. Om ni redan har andra djur i huset, ska du se till att deras burar eller hagar är säkra. Om du har katt ska du utse ett hundfritt område dit katten kan dra sig tillbaka för att smälta alla intryck och ta en paus ifrån det nya tillskottet i familjen. Det här kan kanske te sig något överdrivet men om du förbereder dig väl ser du till att din hund är trygg och att övriga familjemedlemmar kan vänja sig vid den nya situationen på ett positivt sätt.

3. Ge din hund ett säkert område

Precis som du gör för redan befintliga djur ska du se till att även din hund har ett eget utrymme dit han kan dra sig tillbaka. En del hundägare tycker inte om hundburar men Best Friends är utformade så att din hund kan se på den som sitt eget privata utrymme, en plats där din hund får vara ifred. Dessutom kan hundburen fungera som en säker plats medan din hund anpassar sig. Om du inte vill använda en hundbur kan du skärma av ett specifikt rum med ett hundstängsel. Här kan du besöka din hund för att knyta an till den, men håll barn och andra djur borta just nu.

4. Planera hur (och när) du ska ta hem din hund

Om du kan är det bra om du tar några dagar ledigt från jobbet eller hämta hem din valp på helgen när du ändå är ledig. Däremot är det viktigt att du inte hämtar hem din valp i början av din semester. Om han vänjer sig vid att du alltid är hemma kan han utveckla separationsångest när det är dags för dig att börja jobba igen. Be någon annan att följa med när du ska hämta hunden så att ni kan hjälpas åt att lugna den på vägen hem. Kom ihåg halsband och koppel och att åka direkt hem utan några stopp på vägen.

4. Planera hur (och när) du ska ta hem din hund

Om du kan är det bra om du tar några dagar ledigt från jobbet eller hämta hem din valp på helgen när du ändå är ledig. Däremot är det viktigt att du inte hämtar hem din valp i början av din semester. Om han vänjer sig vid att du alltid är hemma kan han utveckla separationsångest när det är dags för dig att börja jobba igen. Be någon annan att följa med när du ska hämta hunden så att ni kan hjälpas åt att lugna den på vägen hem. Kom ihåg halsband och koppel och att åka direkt hem utan några stopp på vägen.

5. Låt din hund bekanta sig med sitt nya hem.

Håll din hund kopplad medan du låter den utforska och sniffa runt. Visa din hunds foder, hundkorg och leksaker och låt den veta var gränsen går med korta och tydliga kommandon som ”låt bli” eller ”nej”.

6. Håll din hund kopplad när ni utforskar trädgården.

... hundar ska ha gott om tid på sig att utforska sin nya omgivning. Om du har utsett ett område där din hund kan uträtta sina behov i trädgården, led den till området och belöna med en godsak när den använder det som tänkt.

7. Presentera familjen

Animal Rescue League of Boston rekommenderar att du introducerar övriga familjemedlemmar och andra hundar en i taget. Håll andra hundar kopplade och ha koll på vad de gör och glöm inte att varsamt introducera dem för nytillskottet, så att de inte börjar hävda sitt revir. Se till att barn (och andra hundägare) inte kramar och pussar hunden (oavsett hur söt och oemotståndlig den här) så att din hund får sniffa och bekanta sig ifred.

8. Byt ut hundfodret successivt

Om det går är det bra om du blandar det foder din hund är van vid sen tidigare med det nya fodret. Byt sedan gradvis ut hundfodret mot den produkt du tänker servera i fortsättningen för att undvika matsmältningsproblem.

9. Inled träningen direkt

Även vuxna hundar som redan är rumsrena behöver få en ny träningsomgång när de skiftar hemmiljö. Om du planerar att träna din hund att sitta in en bur eller i ett avskilt utrymme ska du börja med att introducera din hund för det och vänja den vid att vistas där under kortare perioder utan ditt sällskap. Intresserad av lydnadsträning? Ni kommer att behöva börja träna tillsammans direkt för att tydliggöra vilka regler som gäller.

10. Ta kontakt med veterinären

Några veckor efter att du har tagit hem din hund bör du kontakta veterinär för att säkra att din hund får alla sina vaccinationer och gärna göra en hälsokontroll.

Att skaffa hund är en stor omställning för både hunden och familjen. Om du ser till att din hund har det grundläggande som krävs för att den ska känna sig trygg i sin nya miljö går det fortare för er att knyta an till varandra.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är romanförfattare och frilansande skribent och redaktör som bor i Tulsa i Oklahoma. Hon skriver regelbundet om katt- och hundhälsa från sitt hemkontor där hon gillar att umgås med sina lurviga vänner.

[ ↑ skip to content ↑ ]