[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Vem bestämmer över din säng? Du eller din katt?

Din katts personlighet är nog det mest avgörande för om människans och kattens gemensamma sovtid kommer att fungera. Vissa katter är avslappnade och sover lite varstans, utan att klaga speciellt mycket. Andra katter kan kräva att få sova i den stora mjuka sängen i ditt sovrum. Och om du uppför dig väl kan du kanske också få göra det.

Om du har en generös katt är det säkert mysigt att dela säng med den. Du får en skön känsla av kamratskap. Om din katt är en mer påträngande typ som stjäl täcket och knuffar ut dig ur sängen, kan du behöva jobba lite mer på att få saker och ting som du vill ha dem.

Det första steget för att hantera en dominant katt är att ta bort den från sängen och ge den en särskild plats att sova på. Låt katten få veta klart och tydligt att den inte har rätt att bestämma. Om det inte hjälper kan du försöka ge katten en sovplats utanför ditt sovrum och stänga dörren. Du kommer förmodligen få höra ljud från en mindre glad katt utanför dörren, så var beredd på att ignorera det. Om du inte ignorerar det utan ger efter, lär sig katten snabbt att den får som den vill genom att riva och skrika.

De som har katter som inte bestämmer över sängen har kanske istället problem med att de fungerar som väckarklockor som inte kan ställas in. Katter är naturligt morgonpigga och tycker om att gå upp i gryningen, ofta ett par timmar innan människorna.

De har ofta lust att leka (läs ”jaga”) så här dags, så alla tår, fingrar och andra kroppsdelar som sticker ut utanför täcket kan snabbt bli deras ”byte”. Om din katt är en aktiv jägare när du försöker sova bör du se till att det finns lite leksaker utspridda, men helst leksaker utan bjällror!

Se också till att din katt inser att den måste rätta sig efter ditt morgonschema. Försök att inte ge efter för kattens önskemål när den vaknar – ge den mat först när du går upp och lek bara med den när du själv har sovit färdigt. Om katten förstår att den kan få som den vill kl 4 på morgonen kommer den fortsätta med det. Om den istället inser att du ger den vad den vill ha när du går upp, är det troligare att du får sova i fred.

För att se till att katten är tröttare när ni båda går och lägger er bör du avsätta lite tid till att leka med katten innan läggdags. Lite motion för katten kommer att hjälpa den att vilja sova längre, vilket ger dig mer tid att sova också.

[ ↑ skip to content ↑ ]