[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Näring

Vatten

Vatten är det viktigaste näringsämnet och essentiellt för liv. Djur kan förlora nästan allt fett och hälften av sina proteiner och ändå verleva,men om de förlorar 15% av sitt vatten kommer de att dö.

LÄS MER

Kolhydrater

Kroppen använder fodrets enkla kolhydrater och stärkelser som en glukoskälla. Som sådana har de flera funktioner.

LÄS MER

Proteiner

Proteiner framställs genom att binda ihop aminosyror till en lång kedja. Kedjan klumpas sedan ihop till en tredimensionell struktur som påminner om en trasslig garnboll. Fastän det finns hundratals olika aminosyror används endast 21 i djurproteiner.

LÄS MER

Fetter

Dietära fetter skall …

LÄS MER

Mineraler

Fler än 18 mineralelement tros vara essentiella för däggdjur. Enligt definition behövs makromineraler i djurets kost i större mängder och mikromineraler eller spårelement i mycket mindre mängder. Samtliga makromineraler, utom svavel, beskrivs i texten.

LÄS MER

Antioxidanter

Kroppens normala antioxidantskydd ger ett visst skydd mot fria radikaler som skadar cellmembran, enzymer och DNA. Trots detta kommer varje kroppscell att ta emot över 10.000 "hits" varje dag. Tillskott av biologiskt aktiva antioxidanter i fodret, såsom vitamin E och C, beta-caroten och selen, ger ett skydd som stödjer kroppens naturliga försvar.

LÄS MER

Vitaminer

Vitaminer kan delas in i två huvudgrupper beroende på om de är fettlösliga eller vattenlösliga. Därtill finns det en grupp av vitaminlika substanser som påminner om vitaminer utan att helt passa in i någondera kategori.

LÄS MER
[ ↑ skip to content ↑ ]