[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Foderallergi

Vad är foderallergi eller överkänslighet mot foder?

food

Foderallergi är resultatet av överkänslighet mot vissa ämnen i fodret. När din katt äter något som kroppen reagerar negativt på utsöndrar kroppen histaminer som kan orsaka hudklåda, allmän hudrodnad eller matsmältningsproblem som till exempel kräkningar och diarré.

Foderallergi är allvarligare än foderintolerans. Om din katt har foderintolerans kan problemet vara kopplat till en underliggande sjukdom. Det är också möjligt att katten inte har de enzymer som krävs för att smälta maten.

Det enda sättet att identifiera foderallergi hos katten är att använda en eliminationsdiet. En eliminationsdiet är allergiresistent och hjälper dig därför att se om allergin orsakas av ämnen i kattens vanliga foder. Din veterinär kommer att rekommendera att katten äter ett allergenfritt foder under en viss tidsperiod. Följ veterinärens instruktioner noga, om du ger katten annat foder kan det ge dåliga resultat.

Hur man hanterar foderallergi hos katter

receptor

Hydrolyserade peptider är för små för att kunna binda till receptorer, de stimulerar därför inte frisättningen av histamin och ingen reaktion uppstår.

Foderallergi orsakas nästan alltid av proteiner i fodret. När din katt äter ett protein som den är allergisk mot binder proteinmolekylen till två sensibiliserade receptormolekyler i kroppen, vilket frigör histaminer.

Det finns två huvudsakliga sätt att hantera foderallergi.

Hydrolysering minskar proteinmolekylerna till en storlek som inte orsakar en reaktion, men som ändå har ett bibehållet näringsvärde. Hydrolyseringsnivån mäts i en enhet som kallas dalton, och ju lägre siffra desto bättre. Proteinmolekylerna i vanligt kattfoder är omkring 12 000 dalton i storlek. Proteiner som är så små som 4 500 dalton har kunnat orsaka allergiska reaktioner. Den största delen av proteinerna i Hill’s™ Prescription Diet™ z/d™ ULTRA, ett kraftigt hydrolyserat näringsämne, är mindre än 3 000 dalton.

Ett ovanligt protein är ett protein som din katt troligen inte har ätit förut. Receptormolekylerna i kattens kropp är inte sensibiliserade mot det, så det kommer troligen inte att orsaka någon allergisk reaktion. Hill’s™ Prescription Diet™ d/d™, till exempel, innehåller proteiner från lax, anka, lamm och viltkött.

Hur kan Hill's™ hjälpa?

[ ↑ skip to content ↑ ]