[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Orsaker till hudåkommor

cat

Vad kan orsaka hudåkommor?

Hudåkommor är ett av de främsta skälen till att kattägare besöker veterinären. Upp till 40% av alla veterinärbesök kan kopplas till hudåkommor.

”Hudåkommor” är en allmän term för att beskriva de mycket vanliga, men ändå smärtsamma, problem som skadar eller irriterar din katts hud. Det vanligaste symtomet på hudåkommor är att din katt kliar sig mer än vanligt.

Det finns många möjliga orsaker till hudåkommor:

Foderöverkänslighet

Hudåkommor kan uppstå som ett resultat av en allergisk reaktion mot vissa typer av proteiner i kattens foder.

Andra allergier

Din katt kan vara allergisk mot damm, pollen, mögel eller andra miljöfaktorer som kan orsaka en allergisk reaktion vid inandning. Även vissa lopphalsband kan orsaka kontaktallergi. Katter kan lida av allergi oavsett ålder.

Parasiter

Loppor, löss och kvalster kan alla orsaka hudirritation. Deras bett irriterar vanligen katter och kan få dem att bita och klia sig, vilket skadar deras hud.

Hormonell obalans

Katter med överskott eller brist på vissa hormoner kan drabbas av hudproblem. Hormonell obalans orsakar sällan klåda, men kan vara en indikation på mer allvarliga underliggande problem som behöver identifieras och behandlas.

Sätt att hantera hudåkommor

Om du misstänker att din katt har en hudåkomma ska du ta med den till veterinären för undersökning. Veterinären kommer att bedöma om kattens åkomma är kopplad till foderallergi eller om den beror på något annat. Du hittar mer specifik information om foderallergi här.

Det finns många sätt att hantera hudåkommor. Veterinären kan rekommendera speciellt foder, läkemedel, tillskott eller en kombination av alla tre. Rätt typ av näring kan hjälpa till med läkning och återuppbyggnad av din katts hud och päls och snabbt förbättra dess hälsa.

Det som är viktigt är att du ger din katt ett foder som snabbt kan återuppbygga hud som skadats av hudåkommor. Ett sätt att göra detta är att ge katten höga nivåer av omega 6-fettsyror. Dessa fettsyror hjälper lipiderna i huden och har bevisats hjälpa till att minska symtomen vid hudåkommor.

Hill’s™ Prescription Diet™ d/d™ har en hög nivå av omega 6-fettsyror som kliniskt har bevisats hjälpa till att återuppbygga huden.

Foderallergi hos katter

[ ↑ skip to content ↑ ]