[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Orsaker till hudåkommor

Vad kan orsaka hudåkommor?

Estimated prevalence of different causes of allergies in dogs

Hudåkommor är ett av de främsta skälen till att hundägare besöker veterinären. Upp till 40% av alla veterinärbesök kan kopplas till hudåkommor.

”Hudåkommor” är en allmän term för att beskriva de mycket vanliga, men ändå smärtsamma, problem som skadar eller irriterar din hunds hud. Det vanligaste symtomet på hudåkommor är att din hund kliar sig mer än vanligt.

Det finns många möjliga orsaker till hudåkommor:

Foderöverkänslighet

Hudåkommor kan uppstå som ett resultat av en allergisk reaktion mot vissa typer av proteiner i hundens foder.

Andra allergier

Din hund kan vara allergisk mot damm, pollen, mögel eller andra miljöfaktorer som kan orsaka en allergisk reaktion vid inandning. Även vissa lopphalsband kan orsaka kontaktallergi. Hundar kan lida av allergi oavsett ålder.

Parasiter

Loppor, löss och kvalster kan alla orsaka hudirritation. Deras bett irriterar vanligen hundar och kan få dem att bita och klia sig, vilket skadar deras hud.

Hormonell obalans

Hundar med överskott eller brist på vissa hormoner kan drabbas av hudproblem. Hormonell obalans orsakar sällan klåda, men kan vara en indikation på mer allvarliga underliggande problem som behöver identifieras och behandlas.

Infektioner

Bakterie- och svampinfektioner, till exempel stafylokocker och ringmask, kan orsaka hudproblem.

Sätt att hantera hudåkommor

skin

100% av hundarna uppvisade förbättrade kliniska symtom på hudåkommor som orsakats av atopisk dermatit och foderöverkänslighet efter bara fyra veckor

Om du misstänker att din hund har en hudåkomma ska du ta med den till veterinären för undersökning. Veterinären kommer att bedöma om hundens åkomma är kopplad till foderallergi eller om den beror på något annat. Du hittar mer specifik information om foderallergi här.

Det finns många sätt att hantera hudåkommor. Veterinären kan rekommendera speciellt foder, läkemedel, tillskott eller en kombination av alla tre. Rätt typ av näring kan hjälpa till med läkning och återuppbyggnad av din hunds hud och päls och snabbt förbättra dess hälsa.

Det som är viktigt är att du ger din hund ett foder som snabbt kan återuppbygga hud som skadats av hudåkommor. Ett sätt att göra detta är att ge hunden höga nivåer av omega 6-fettsyror. Dessa fettsyror hjälper lipiderna i huden och har bevisats hjälpa till att minska symtomen vid hudåkommor.

Hill’s™ Prescription Diet™ d/d™ har en hög nivå av omega 6-fettsyror som kliniskt har bevisats hjälpa till att återuppbygga huden.

Foderallergi hos hundar

[ ↑ skip to content ↑ ]