Information om highland fold-katten och dess personlighetsdrag

Highland fold är en söt och charmig katt med unika, naturligt vikta öron och som älskar att umgås med alla familjemedlemmar.

Highland fold i korthet
The Highland Fold Cat Breed

Highland fold har ett runt huvud och vikta öron som förstärker illusionen av dess rundhet.

Viktintervall:

Hane: stor: > 12 lbs (ca 5,4 kg)
Hona: medel: 8–12 lbs (ca 3,6–4,5 kg)

Ögonfärg:

Blå, gröna, gyllene, olikfärgade

Förväntningar:

Livslängd: 7–12 år.
Sociala/uppmärksamhetsbehov: Måttligt
Benägenhet att fälla: Måttlig, hög

Päls:

Längd: Halvlång, lång
Karaktärsdrag: Rak
Färger: Vit, svart, blå, gräddvit, röd, silvrig, cameo, brun, bluecream, spräcklig
Mönster: Enfärgad, spräcklig, tvåfärgad, trefärgad/calico, tabby, tickad, smokefärgad, shaded, fläckig
Mindre allergiframkallande: Nej
Övergripande vårdsbehov: Måttlig, hög

Klubberkännanden:

Kattföreningserkännanden:
CFA
Förekomst: Sällsynt

Highland fold är en medelstor katt med medelstora ben. Highland fold har en rund form.

Huvudet är runt och de vikta öronen förstärker illusionen av dess rundhet. Ögonen är runda, ljusa och klara. Benen ser runda ut, liksom svansen i förhållande till längden. Vissa register kallar highland fold för "Scottish Fold Longhair". Texturen hos dess långa päls kan variera till viss del och kräver regelbunden vård.

Personlighet:

Highland fold är en söt, charmig ras som är lätt att leva med och ta hand om. Det är en tillgiven katt som trivs med alla familjemedlemmar. Dess svans ska hanteras varsamt. Vissa av dessa katter kan utveckla stelhet i svansen, vilket kan orsaka smärta om svansen hanteras illa eller grovt av misstag.

Att bo med:

Man bör vara försiktig med highland fold-kattens näringsintag. Denna katt är rund från början och får inte bli fet. Den är matglad, men inte lika aktiv som andra raser. Därför är det viktigt att kontrollera dess näringsintag.

Highland fold-katten kräver viss interaktiv lek med sina föräldrar för att hålla sig i form. Pälsen är lätt att sköta, men den uppskattar att bli borstad som en del av leken.

När highland fold-katten blir äldre ska föräldern försiktigt leka med svansen och röra den från sida till sida och upp och ner. Om du märker någon stelhet i svansen, eller om katten verkar ha ont när du rör vid den, ska du boka en tid hos veterinären för att ta reda på om hon lider av artrit.

Historia:

Katter med hängande eller vikta öron har varit omnämnda så långt tillbaka som 1796. Samma år tog en engelsk sjöman med sig en katt hem från Kina. Kineserna bidrog även med det andra historiska exemplet på en katt med vikta öron när en sådan omnämndes 1938.

Men highland fold (som hon heter idag) är en långhårig scottish fold med anor från 1961 i Pertshire, Skottland. En kattunge med vikta öron upptäcktes i en kull med kattungar som annars hade normala öron. Denna kattunge, som fick namnet Susie, avlades sedan med huskatter och brittiska korthårskatter för att etablera de vikta öronen inom rasen. Än i dag sägs det alla scottish folds och highland folds kan spåras tillbaka till Susie.

Trots att britterna etablerade scottish fold-rasen, har den aldrig varit lika populär där som den är i USA. Amerikanerna blev inte bara förälskade i denna ras, utan utvecklade den till den vackra katt den är idag.

Highland fold är svår att föda upp. En katt med vikta öron får inte avlas med en annan katt med vikta öron. Raser som den kan korsas med, utöver en katt med raka öron, är den amerikanska korthårskatten och den brittiska korthårskatten. Om två katter med vikta öron korsas kan deras kattungar ha så stora funktionshinder att de har svårt att gå. Även i detta fall brukar highland fold-katter få små kullar och alla kattungar har inte vikta öron.

Relaterade artiklar om vård av sällskapsdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel